Nyhetsbrev från Träningslära.se
Träffa mig på fitnessfestivalen
Fitnessfestivalen hålls nu nästa helg på Stockholmsmässan, i Älvsjö, Stockholm. Jag kommer att vara där och ha två föreläsningar och en livepodcast av Tyngre Träningssnack tillsammans med Wille. Vi har även en gäst under liveinspelningen vilket är Paolo Roberto där vi kommer att diskutera hans karriär som idrottare och framför allt hur han tränade då, vad han tror att han hade kunnat göra bättre osv.

Läs mer om fitnessfestivalen
Nya artiklar eller inlägg av Jacob
När och varför uppstår en minskning av ens metabolism efter viktnedgång?
En studie på tidigare deltagare i Biggest Loser gav för drygt ett år sedan många rubriker när den visade att deltagarnas energiförbrukning var sänkt även flera år efter deras viktnedgång. I den här artikeln försöker jag klura ut hur vanlig den här effekten är och om den även påverkar personer som inte gått ner lika mycket i vikt eller varit lika feta från början.

Läs mer...
Frågestund på Instagram med 100 frågor och svar
Jag hade en lång tågresa hem från Stockholm för några helger sedan och då passade jag på att försöka svara på så många frågor från mina följare som jag han med. Det blev drygt 100 stycken totalt och de flesta av dessa finns sparade som en händelse i min profil på instgram som heter just "frågestund"

Min instagramprofil
Nordic Hamstring minskar skador och gör idrottare snabbare
Jag har skrivit om övningen nordic hamstring, eller finnen som den också ofta kallas, flera gånger om. Nyligen publicerades det även en studie som visade att övningen kan göra idrottare på motionsnivå snabbare. Så du får med andra ord både mindre skador och du presterar bättre.

Läs mer på min Facebooksida
Jag försöker förklara hur jag ser på det här med kost
Jag får den här frågan eller något liknande ganska ofta och denna gång gav jag ett lite längre svar som förhoppningsvis kan ge lite mer klarhet

Läs mitt svar på instagram
Podcasts och video
Jag är gäst i Tyngre Radio
Jag var gäst hos Alex och Andreas i deras podd. Det var tänkt att vi skulle ta lyssnarfrågor men istället så diskuterade vi mina tidigare artiklar på Tyngre i drygt en timme. Det blev flera sidospår och många skratt. Ett bra avsnitt

Läs mer...
Senaste avsnitten av Tyngre Rubriker
I podden Tyngre Rubriker diskuterar vi varje vecka saker som har hänt under veckan som gått. Det kan vara bra eller dåliga tidningsartiklar, nya studier eller någonting som har visats på TV. I de senaste avsnitten har vi bland annat diskuterat följande ämnen * Den bästa dieten på SVT som lämnade mycket att önska (avsnitt 112) * Antiinflammatorisk kost (avsnitt 111) * Skador inom Crossfit (avsnitt 112) * En majoritet föredrar lightläsk före sockersötad läsk (avsnitt 113) * Personliga tränare anses för dyra av forskare på GIH (avsnitt 114) * Omega-3 och D-vitamin som kosttillskott verkar inte förlänga livet (avsnitt 114) * Senaste studien "från" NuSI som visade högre energiförbrukning med lågkolhydratkost (avsnitt 115)

Alla avsnitt av Tyngre Rubriker
Daniel Ekvall med reflektioner från fotbolls-VM
Ett väldigt lärorikt avsnitt av Tyngre Träningssnack där idrottspsykologen Daniel Ekvall är med som gäst för andra gånger. Daniel arbetar med Svenska herrlandslaget i fotboll och i det här avsnittet får du vet hur de förberedde sig inför VM i Ryssland och hur de arbetade under tiden de var där.

Lyssna på avsnittet här
Svenskarnas kondition och betydelsen av den lilla dagliga rörelsen
Forskaren och fd landslagsspelaren i fotboll Elin Ekblom Bak gästar Tyngre Träningssnack för att diskutera hennes forskning. Det blir bland annat diskussioner kring stillasittande, submaximala konditionstest och till sist en genomgång av hur svenskarnas kondition har försämrats de senaste 30 åren.

Lyssna på avsnittet här
Sporten skidskytte med Marko Laaksonen
Nu är vintersporterna igång och vad passar då bättre än att få en fördjupning inom idrotten skidskytte? I det här avsnittet av Tyngre Träningssnack får du mer kunskap via vår gäst Marko som bland annat varit förbundskapten både för svenska och finska landslaget

Lyssna på avsnittet här
Andra bra artiklar värda att läsa
Vill du äta antiinflammatoriskt?
En bra artikel av David Ek (tidigare Jonsson) kring hypen om antiinflammatorisk kost

Läs artikeln
Därför är påståendet om att alkohol kan vara nyttigt mestadels fel
SVT förklarar på ett tydligt sätt problemet med epidemiologi och varför rubriker från tidigare år om att lite alkohol är bra för hälsan troligen inte stämmer

Läs artikeln
En bra genomgång av havredrycken Oatly och dess troliga påverkan på hunger och mättnad
Det här med att Oatly skulle vara något väldigt nyttigt eller bevisligen bättre än mjölk.

Läs hela tråden här
Oatly bemöter kritiken
Oatly svarade på frågan kring sockerarter i drycken på sin sida vilket blev ett bra exempel på hur företag försöker besvara kritik utan att verkligen svara på den.

Läs min genomgång av deras svar här
Det var allt för denna gången. Hoppas vi ses på fitnessfestivalen
Twitter Instagram
Träningslära - Gudiol AB
Erik Dahlbergs Gata 44, Helsingborg
Copyright Träningslära - Gudiol AB
Ändra din prenumeration    |    Visa online