Nyhetsbrev från Träningslära.se
Ursäkta att det gått så lång tid sen mitt senaste mejl. Livet har kommit emellan helt enkelt. Här har du samtliga nya artiklar jag har skrivit sedan förra nyhetsbrevet samt ett extra tips i slutet av listan.
Nya artiklar av eller med Jacob
Är choklad bra eller dåligt för hälsan?
Det påstås väldigt ofta att choklad skulle vara bra för hälsan men hur mycket evidens finns det verkligen bakom det här påståendet? I den här artikeln försöker jag titta på frågan och svaret är tyvärr inte så positivt som nog många hade önskat

Läs mer...
Förbättrad hälsa med periodisk fasta med ätfönstret på förmiddagen
En väldigt intressant studie där man haft bra kontroll på vad försökspersonerna verkligen ätit visar på fördelar med ett kortare ätfönster alt att äta det mesta av sina kalorier tidigare på dagen

Läs mer...
Fettaktivism vs folkhälsoproblemet Fetma
De senaste veckorna har det varit en hel del debatt kring fettaktivism i media och i den här artikeln försöker jag förklara hur jag ser på frågan.

Läs mer...
När bara fett leder till fetma
En artikel om en väldigt intressant studie där man undersökt effekterna av många olika dieter med olika mängder av fett, kolhydrater och socker på möss.

Läs mer..-
Varför hastighetsbaserad träning blir mer och mer populärt
De tekniska hjälpmedlen som finns för att analysera träningen när man styrketränar blir bättre och bättre. Den senaste tiden har det kommit flera produkter som kan mäta hastigheten på dina lyft och i den här artikeln förklarar jag vilka fördelar det kan finnas med att ha tillgång till den informationen.

Läs mer...
4 kontroversiella ämnen inom kost och hälsa som berör dig
En liten lista som jag skrev för Tyngre där jag tar upp fyra ämnen som det ofta diskuteras mycket om inom träningsvärlden 1. Träning vs kost 2. Socker 3. Mättat fett 4. Sötningsmedel

Läs mer...
Mat som du föredrar är kanske dåligt för ditt midjemått
När människor själva får välja en diet som de tror kommer att passa dem så blir deras resultat i studier om något sämre än om de istället bara blir tilldelad en diet av försöksledarna. Jag skriver om en ny meta-analys och försöker förklara resultaten som säkert är förvånande för många

Läs mer...
LCHF-rörelsen tillsammans med antivaxxare och AIDS-förnekare
En framstående profil inom LCHF har skrivit en bok tillsammans med kvacksalvaren Mercola och många andra framstående profiler inom LCHF har öppet promotat boken. Jag skriver här om varför detta är ett problem

Läs mer...
Varför får fotbollsspelare så ofta kramp?
Fotbollsspelare får ofta kramp i slutet av matcher, framför allt under stora mästerskap. Vad är orsaken till detta? Är de bara otränade eller är det någonting speciellt med sporten som påverkar?

Läs mer...
Från bra till helt fel på två korta stycken
En artikel i magasinet Respons innehöll en rad av de gamla klassiska konspirationerna som många tror på inom LCHF och efter en diskussion på twitter så beslöt jag mig för att skriva ihop en text som bemöter de flesta av dessa felaktiga påståenden.

Läs mer...
Människor får olika effekt från koffein och det är en stor grej
Koffein är ett av få tillskott som verkligen har stark evidens bakom sig. Det kan förbättra prestationen både vid konditionsidrott, styrkeidrott och det mesta där emellan. Dock verkar ny forskning peka mot att några personer faktiskt inte får någon nytta från kroppen och möjligen är det till och med så att några presterar sämre om de får i sig koffein!

Läs mer...
Stig Bengmark föreläser om kost – en granskning
Stig Bengmark är en framstående profil inom vissa kretsar när det gäller kost och bland annat föreläste han på kirurgveckan detta året. Här går jag igenom en av hans föreläsningar från förra året som ligger på youtube.

Läs mer...
Styrketräningsvolym och muskelökningar: Kortvariga studier kontra långvariga resultat
Jag summerar forskningen fram tills idag på styrketräningsvolym och hur det påverkar ens ökningar i muskelmassa. Jag ger så klart också min syn på det hela och vilken praktisk nytta man kan ha av olika resultat

Läs mer...
När tränarrollen blir som ett hantverk – Vetenskap vs Fingertoppskänsla
En artikel av mig på Tyngre där jag försöker förklara hur jag resonerar kring hur forskning bör användas i praktiken när man tränar folk.

Läs mer...
BJSM förfall – från att vara en seriös tidskrift till att okritiskt promota trams
Tidskriften British Journal of Sport Medicine har på senare år publicerat ett antal artiklar inom kost som varit väldigt kontroversiella. Förutom att de publicerat dessa artiklar som egentligen inte berör tidskriftens kärnämne så har de även visat på en väldigt tydlig bias där de ignorerat repliker samtidigt som de öppet promotat deras artiklar i sociala medier och via podcast.

Läs mer..-
Podcasts och video
Jag är gäst i Maratonpodden
Jag var gäst hos Petra Månström i hennes podd Maratonpodden. Det är alltid kul att vara gäst hos andra i deras poddar eftersom jag ofta får möjlighet att "förklara mig själv" lite mer från början. Varför jag arbetar som jag gör, vad som driver mig och så vidare. Det här blev ett enligt mig väldigt bra avsnitt och enligt Petra fick det även många lyssnare så om du missade det kan jag verkligen rekommendera dig att lyssna nu.

Läs mer...
Flera fantastiska avsnitt av mina poddar hos Tyngre
Då det var så längesedan jag skickade ut ett nyhetsbrev så tänker jag inte ta upp varje podcast för sig själv här. Däremot tänker jag säga att om du inte är en regelbunden lyssnare av de här två podcasterna så borde du verkligen ta tag i det. Tyngre Rubriker är mer för dig som är allmänt intresserad kring hälsa och vetenskap medan Tyngre Träningssnack mer riktar sig till dig som gillar att verkligen gå på djupet inom olika områden. Där är dock stort överlapp mellan de två och där finns något för alla i båda.

Alla avsnitt av Tyngre Rubriker
Alla avsnitt av Tyngre Träningssnack
Då det här nyhetsbrevet är långt nog redan så avslutar jag här. Det finns mycket till läsvärt från månaderna som har gått sen mitt senaste nyhetsbrev för 3 månader sedan och jag lovar att ta i fatt det efterhand.
Trevlig helg
Twitter Instagram
Träningslära - Gudiol AB
Erik Dahlbergs Gata 44, Helsingborg
Copyright Träningslära - Gudiol AB
Ändra din prenumeration    |    Visa online