Nyhetsbrev från Träningslära.se
Nya artiklar av Jacob
Anpassa träningen för bättre resultat i knäböj
Anpassa träningen för bättre resultat i knäböj
En av de mest intressanta studierna kring styrketräning de senaste månaderna tittade på hur resultaten påverkas om man kör lite mer på känsla än efter ett strikt program
Läs mer på Tyngre →
Ny studie på foam roller
Foam rollern kanske inte gör så mycket nytta under uppvärmningen
Jag skriver lite kortfattat om en ny studie där man undersökt om foam rollern tillför någonting ytterligare till uppvärmningen i fall man inkluderar dynamisk rörlighet. Läs mer på Facebook eller Instagram
Läs mer på min Instagram →
Hur mycket socker äter vi verkligen i Sverige?
Det är ingen som egentligen verkligen vet hur mycket socker den genomsnittlige svensken äter idag då alla olika källor har sina unika problem. I den här texten på Instagram och Facebook förklarar jag varför ett av argumenten mot jordbruksverkets statistik inte verkar stämma.
Läs mer på Facebook →
Podcasts och video
Fastande träning, uppladdning med kolhydrater och set-point
Fastande träning, uppladdning med kolhydrater och set-point
Ett frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där David Ek (fd Jonsson) också hjälper till att svara på frågor och diskutera ämnen kring främst kost och träning.
Tyngre Träningssnack, avsnitt 125 →
Träning och motivation
Träning och motivation
Varför har så många människor svårt att komma igång med sin träning och varför lyckas de inte bibehålla sin motivation över tid? Wille och Jacob försöker titta på frågan med hjälp av professor Magnus Lindwall.
Tyngre Träningssnack, Avsnitt 126 →
De bästa löparskorna och de nya farliga energidryckerna
De bästa löparskorna och de nya farliga energidryckerna

Avsnitt 82 av Tyngre Rubriker. Ämnena är

 I Kalifornien måste man varna för att kaffe kan ge cancer.
 5:2 dieten ger inte bättre resultat än en traditionell diet med kalorirestriktion varje dag.
 Val att löparskor inför våren.
 Aftonbladet om energidrycker med BCAA.
 Pasta påstås hjälpa vid viktnedgång.

Tyngre Rubriker, avsnitt 82 →
Gudiol i Faktor 2.9
#12 Jacob Gudiol - Vetenskap och hälsa

Jag var med i en podd som heter Faktor 2.9 där jag var med som gäst.

Vi diskuterade mestadels hur man kan försöka navigera när det gäller information om träning och kost när man själv saknar kunskap.

Alltså kort och gott hur man skiljer bra information från trams.

För er som tycker att vi ibland är lite för nördiga eller tekniska i Tyngre Träningssnack eller Tyngre Rubriker så är det här nog en väldigt bra introduktion till ämnet.

Faktor 2.9 - avsnitt 12 →
Annan bra läsning
Bra artiklar som inte är skrivna av mig
Lift your way to strength – and help your body stay young
Bra artikel i The Guardian om varför styrketräning är någonting för alla, inte bara de som vill se bra ut i spegeln eller vill lyfta tunga saker för att de tycker att det är coolt
Läs hela hos The Guardian →
Bananas vs. Sports Drinks? Bananas Win in Study
En intressant ny studie där man jämfört två olika typer av bananer mot sportdryck och bananerna fungerade lika bra. I fall idrottarens mage kunde hantera dem. 
Läs mer här →
Knäkontroll har minskat skadorna inom fotbollen
Positiva resultat för Svensk fotboll. Man påbörjade en stor studie 2009 som visade en minskad skaderisk på ungefär 50 procent.
 
Sen införde man den i alla tränarutbildningar och nu kan man se att antalet knäskador har minskat inom fotbollen i hela Sverige.
 
Programmet som nu lärs ut heter knäkontroll och du hittar det gratis på nätet. Det finns också en app för telefonen. 
 
Det har även utvecklats andra skadeförebyggande program med bra evidens för fotboll där F11+ från FIFA nog är det som är bäst studerat och fungerar för alla idrottare, oavsett kön och ålder. 
 
Sysslar du med någon annan idrott än fotboll så finns det även många bra skadeförebyggande program på den norska sidan skadefri. Alla program har inte någon evidens bakom sig även om flera numera är lite studerade och visat sig fungera. http://skadefri.no
Läs hela hos Sak och Liv →
The unstoppable rise of veganism: how a fringe movement went mainstream

Det här är definitivt på stark ingång här i Sverige med. Det är i princip redan den största trenden och om några månader har det sannolikt lämnat LCHF bakom sig som annars dominerat i nästan 8 år.

LCHF har tidigare mer eller mindre "slukat" upp de andra trenderna från USA likt paleo och glutenfritt så det ska bli intressant att se hur de försöker rädda situationen denna gång.

Iofs så har keto också ökat väldigt kraftigt i USA senaste året så det är möjligt att de kommer igen här med.

Däremot kan man till exempel se att de inom LCHF som främst fokuserat på socker tidigare redan nu är över och flirtar med vegansidan eller kanske mer clean eating/food pharmacy stuket som ju är ganska likt.

Det är också tydligt att en hel del av profilerna som idag driver på trenden för mycket mindre animaliska livsmedel här i Sverige också har lånat en hel del av skräcken för gluten som funnits sen tidigare.

Så som vanligt så följer dieterna efter varandra. Det som är intressant med vegankosten är att det faktiskt är mer än hälften av de som väljer att äta den som säger att det är för andra motiv än hälsa. Så det blir liksom olika grupper inom rörelsen där vissa fokuserar på klimat, andra på djurrätt och andra på hälsa.

Läs mer hos The Guardian →
I podden: Doktor Neuman!
Nicklas Neuman som var med och startade igång Träningslära.se tillsammans med mig är med som gäst i Tyngre Radio. Bra poddavsnitt kring vetenskap och forskning med många exempel från nutrition
Lyssna hos Tyngre.se →
DIETFITS Trial 2018: Low-Fat vs Low-Carb Weight Loss Diets and Effect of Genotype and Insulin Secretion
En bra och pedagogisk genomgång av DIETFITS studien som jag skrivit om på Tyngre och vi även tog upp i Tyngre Rubriker avsnitt 76.

I den här podden får du höra huvudförfattaren bakom studien själv berätta om vad de studerat, varför de valde det upplägg som de valt och vad de kom fram till.

Det här var också studien som Jonas Colting och Martina Johansson tog upp när de gjorde bort sig för några veckor sedan.
Lyssna på podden här →
Från arkivet
Äldre artiklar och podcast som fortfarande är aktuella
Sockerberoende – sant eller hittepå?
En längre artikel på Tyngre där jag går igenom forskningen som finns idag kring sockerberoende
Läs artikeln på Tyngre →
Lätta dagar ska vara lätta och de tuffa ska vara tuffa
En artikel kring polariserad träning inom konditionsidrotterna och problemet med att man gör de lätta dagarna lite för tuffa
Läs artikeln på Träningslära →
Twitter Instagram
Ändra din prenumeration    |    Visa online
Träningslära - Gudiol AB
Erik Dahlbergs Gata 44
Copyright Träningslära - Gudiol AB