Hittade följande artikel på Aftonbladet idag, ”Träna på arbetstid och bli mer produktiv”. Det är en lite äldre artikel men jag läser inte aftonbladet så ofta. hur som helst så tog man upp en studie som jag tyckte lät intressant och jag letade därför upp den verkliga studien (1). Man har haft tre olika försöksgrupper. En grupp som fick träna 2,5 timme i veckan, en som fick arbeta 2,5 tim mindre varje vecka och en grupp som arbetade på som vanligt. Så här skriver de i Aftonbladet angående artikeln:

Har du svårt att få till träningstillfällen i vardagen? Träna under arbetstid och gör det med gott samvete! Nu är det bevisat att fysisk aktivitet under arbetstid kan göra dig mer produktiv.

Så här var resultatet i den faktiska studien:

Reduced work hours demonstrated the greatest increase in number of patients per therapist, 13.4%, followed by referents (5.4%) and PE (1.3%). This can be compared with the organization as a whole, where the increase was 2.9%.

Träning på arbetstid
Träning på arbetstid

PE står här för physical exercise. PE var alltså träningsgruppen och det var den gruppen som ökade sin produktivitet minst av alla försöksgrupper. Deras ökning var till och med lägre än företagets medelökning under samma år som studien pågick.
Gruppen som ökade mest i produktivitet var istället de som fick reducerad arbetstid följt av de som arbetade lika mycket som innan.
Jag är helt för att man inför fysisk aktivitet under arbetstiden och jag tror att det i längden faktiskt kan öka välmåendet hos de anställda men måste man verkligen vrida till sina pressreleaser så mycket som Stockholm Universitet och Karolinska har gjort i det här fallet?
En av forskarna till studien har också fått in några citat i Aftonbladets artikel och hon säger då följande:

Den ökade produktiviteten kan dels bero på att man är mer effektiv när man väl är på jobbet, kanske på grund av bättre ork, och dels på att mindre arbetstid går åt till sjukfrånvaro, menar Ulrica von Thiele Schwarz vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet, som är en av forskarna bakom studien.

Detta är mycket möjligt men enligt mig har man inte alls visat det i den här studien. Det man däremot visade var att deltagarna som hade fysisk aktivitet på arbetstid upplevde att de blev mer produktiva. Detta är intressant och man har även en rimlig förklaring till det här i diskussionsdelen av studien.

One explanation for the lack of concurrency may be that the increase in production levels in the RWH and referent groups took place during the first half of the intervention, while there was a decline in production during the second half. The self-ratings, which was made at 12-month follow-up, may better reflect this second period. A related interpretation is that while RWH may have some immediate effects on productivity, these may be short-lasting and not sustained over time, while the effects of PE take time to develop.

Den här förklaringen tycker jag låter rimlig. Men det är inte så att den är helt säkert är korrekt. Kanske var det så att de som arbetade mindre fick mer tid över att vara hemma med sina nära och kära. Detta gav dem mer livsglädje som de sen tog med sig till arbetet och därför blev de produktiva.
Poängen är att vi inte vet. Studien kan inte ge oss svar på detta och då ska man inte skriva en artikel med rubriken ”Träna på arbetstid och bli mer produktiv”!

5 svar på “Vissa nämer lite vad de vill nämna…”
  1. Bra skrivet.
    En och annan LCHF entusiast skulle nog behöva läsa detta. 🙂

  2. Carl Johan:
    Bra skrivet.
    En och annan LCHF entusiast skulle nog behöva läsa detta.

    Oj. Kommenterade fel artikel. 🙂
    Rätt artikel.
    ”Fysiologins ABC – Fettförbränning är inte det samma som viktnedgång”

  3. Hej!
    Jag letar efter underlag/forskning om effekter av träning på arbetstid – känner du till några fler artiklar/studier än ovan nämnda?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *