Jag skrev precis det här i ett svar till en vän som undrade en sak över mejlen. Tänkte att det säkert kunde vara intressant för många som läser här med. Det är inga referenser, inga exempel från studier eller likande* utan mer jag som skriver fritt.

Det är inte direkt vanligt på internet men jag gör det ofta och gärna om du träffar mig i person någon gång 🙂

Frågan jag fick var från en fighter som undrade hur det är med rörelsehastighet och hur det påverkar maxstyrka och explosivitet.

Det där är en svår fråga att svara på faktiskt. Målet ska alltid vara maximal hastighet i den koncentriska fasen. Men sen är det inte säkert att själva rörelsen behöver gå särskilt fort i sig. Det man vill träna är ju nervsystemet och då är det full ”output” från det som är viktigt. Sen om vikten är lite lättare och rörelsen går fort eller om vikten är tung och rörelsen går sakta trots full ”output” så verkar det inte spela någon större roll. Man blir bättre på att skapa kraft fort oavsett.

I alla fall har man inte lyckats skilja de här två sättet att träna i studier än så länge. Rent praktiskt är det dock lättare att verkligen ge max med lättare vikter och övningar så som kast med medicinboll och liknande. Att verkligen ge 100 % i en knäböj är svårt för väldigt många om de egentligen får upp vikten med 80 % kraft. Säger man maximal hastighet så kör det ändå gärna kanske på 95 % istället. Tränar du då istället kast med medicinboll kan du lätt mäta ansträngningen. Blir längden på kastet sämre så tog personen inte i maximalt alt. är för trött för explosiv träning.

En kort text som ändå summerar en hel del när det gäller träning för maxstyrka och explosivitet. Det ska sägas att när det gäller verklig träning på elitnivå som till exempel friidrottare eller styrkelyftare där maxstyrkan eller explosiviteten verkligen är hastighetsberoende så tror jag personligen att även valet av motstånd är viktigt. Om inget annat så för specificiteten. Särskilt för en sprinter måste muskeln vara tränad för de otroligt snabba kontraktionerna.

Men oavsett vilken nivå du är på så är intentionen att göra något så snabbt som möjligt viktigaste och för nybörjare och hyfsat tränade verkar det vara det enda som betyder något.

*Även om jag inte anger referenser är jag säker på att jag skulle kunna backa upp det. Du får lite på mig den här gången 😉

3 svar på “Val av vikt och hastighet vid explosiv träning”
  1. Hej Mikaela!
    Du får jättegärna kommentera här med relevanta kommentarer. En meningslös kommentar med länk till din egna blogg är däremot inte okej.

  2. Hej Jacob!
    Undrar om det finns studier man kan ta del av där man försökt träna upp personers RFD och maxstyrka. Detta för att se hur stor effekt det haft på personers explosivitet, mätt i till exempel förmåga att hoppa högt, springa snabbare osv… Det skulle också vara intressant att veta hur linjär effekten är, om den är avtagande eller om den är extra stark inom ett visst spann sett till 1RM.
    Kanske en luddig fråga, men har haft svårt att hitta information om detta utöver de inlägg du har skrivit.
    Tack för alla matnyttiga inlägg.
    Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *