Tunga vikter är bättre än lätta vikter

Lite artiklar skrivna av mig eller där jag medverkat som publicerats på andra platser än här på Tränastyrka eller Träningslära.se.

Tyngre: Är vikten viktig eller räcker det med att träna till failure?

I den här artikeln tittar jag på om det räcker med att träna till failure inom styrketräning för att få ökningar i muskelmassa. Det finns faktiskt ett par studier som tidigare antytt att så länge som du tränar till total failure så spelar inte valet av vikt särskilt stor roll. Förklaringen har varit att du i slutändan ändå har aktiverat alla muskelfiber enligt storleksprincipen. I den här artikeln tar jag däremot upp en studie där man mätt EMG vid träning med olika tunga vikter och sett en skillnad i aktivering trots att både grupperna körde till failure.

Tyngre: Bränna fett före eller efter frukost – spelar det någon roll?

Den eviga frågan 😉 Jag tror inte jag behöver introducera ämnet något mer. I den här artikeln summerar jag forskningsläget just nu.

Tyngre: Stretching av överkroppen försämrar explosiviteten i benen

Att statisk stretching av en muskel innan du ska utföra någon explosivt med den muskeln försämrar prestationen är något jag skrivit flera gånger om både här, på träningslära och i SvD. I den här artikeln på Tyngre går jag igenom en nypublicerad studie som visat försämrad explosivitet i benen efter stretching av överkroppen. Det här, något överraskande resultatet, antyder att effekten av stretching inte bara är perifer i själva muskeln utan att det också händer något mer centralt i nervsystemet eller hjärnan.

Aftonbladet: Gå ner i vikt utan att vara hungrig 

En artikel där jag blir intervjuad i Aftonbladet. Den ligger dock under plus och om du inte redan har Aftonbladet plus så rekommenderar jag inte att du skaffar det bara för att läsa artikeln, så bra är den inte 🙂 Om du är beredd att kisa lite med ögonen så kan du läsa artikeln på TränaStyrkas Facebooksida istället.

Ett svar på ”Tunga vikter, träning före frukost och stretching”
  1. Jag tror inte att din teori om att tillväxten i 30%-gruppen skedde i typ I fibrerna mot typ II för 85%-gruppen då det i studien står: ”Average type I and type II muscle fiber area increased with training (both P < 0.05), irrespective of training condition with no significant between-group differences".
    Om jag får lov att spekulera hejvilt ala broscience så misstänker jag snarare att anledningen till att man inte såg samma sak i studien som gjorde EMG-mätningen var att de helt enkelt inte körde till riktig failure. Om jag inte läst den studien helt fel (möjlighet finns helt klart) så gjorde de ett enda test(?) och det krävs ju viss erfarenhet för att veta var ens failure verkligen ligger, speciellt när det handlar om så många reps.
    Vilket fortfarande gör låga vikter och höga reps sämre rent praktiskt, men ändå 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *