Träning och tävling i CrossfitFör nästan fem år sen nu skrev jag ett inlägg kring Crossfit på Traningslara.se, Crossfit och falsk marknadsföring. När jag skrev det inlägget hade Crossfit precis börjat komma till Sverige. På den tiden fanns det vad jag vet inte en endaste box i Sverige och de som sysslade med Crossfit tog influenser från USA och följde i princip dagens WOD enligt någon site på nätet. Det vanligaste var nog Crossfit.com men jag har givetvis ingen faktiskt data på det utan det är min personliga uppfattning.
Mitt inlägg då var mest kritik av Crossfitrörelsen i USA och allt det som då kom med i paketet så som en väldig massa överdrivna påståenden och direkta felaktigheter när det gäller allmän träningslära och periodisering.
Jag tog även upp en del kring att skaderisken troligen kommer vara hög om du utför Crossfit. Här är ett citat från inlägget, du kan som sagt läsa hela via länken ovan:

Många av övningarna som man kör många repetitioner på är också övningar som ställer stora krav på rörligheten. När man kör många repetitioner och är trött och anfådd är det bäst att hålla sig till övningar där man inte är nära ett ytterläge. På så sätt har man möjlighet att korrigera lite i fall man tappar balansen åt något håll. För de flesta finns inte det här extra rörelseomfånget när man utför till exempel ryck eller frontböj och då bör man inte utföra dessa övningar i många repetitioner där tröttheten kommer in. Detta görs inom Crossfit och enligt mig är det ett recept på hur man kan skada sig själv när man tränar. Crossfit är enligt mig en av de mest farliga träningsformer som man kan ge sig på i en gymmiljö.

Just den här biten blev väl i alla fall lite bekräftat av den enda egentliga studie som hittills publicerats på Crossfit som jag också skrivit om på Traningslara.se, Första ordentliga studien på Crossfit – stor skaderisk!.
Det som jag inte redovisade för i det inlägget eftersom informationen inte fanns publicerad i studien var själva träningsprogrammet som deltagarna tränade efter. Det finns emellertid tillgängligt nu och här under kan du se deras program.

Träningsprogrammet som deltagarna följde i studien på Crossfit
Träningsprogrammet som deltagarna följde i studien på Crossfit

Det här är enligt vad jag vet ett ganska typiskt Crossfitupplägg och läser du de olika hemsidorna för Affiliates både i USA och i Sverige så verkar det vara ganska genomgående. Först är det alltså teknikträning med en eventuell styrkedel och därefter följer en så kallad WOD som står för Workout Of the Day.
Det är egentligen WODsen som i alla fall förr var grunden i Crossfit. Konstant varierad träning där atleten inte ska veta eller vara förberedd på vad som ska komma ska då enligt Glassman och de andra som var med vid Crossfits början leda till ökad anpassning. Själva grunden i Crossfit är alltså konstant variation.
Och det är det är den här punkten jag tänkt diskutera idag.

Tränar du Crossfit bara för att du tävlar i det?

I kommentarsfältet till mitt inlägg blev det en hel del diskussion. En sak som jag la tyngd på i flera kommentarer där var att själva principen om konstant variation är ett bra sätt att se till så du inte blir bättre på någonting. Tittar du till exempel på det upplägg som användes i studien så är detta enligt mig problemet med Crossfit som det i alla fall var förr. Det du kan se i bilden här ovanför är helt enkelt ett väldigt korkat upplägg om du vill bli bra på något. Det är även ett korkat upplägg om du vill bli bra på Crossfit.

Träna annat för att bli bra på Crossfit

Det jag tycker har blivit mycket tydligare de senaste åren är att de som verkligen är bra på Crossfit väldigt sällan genomför WODs. De tränar istället som alla andra idrottare inom alla andra idrotter. De har perioder på veckor eller månader där fokus ligger på en eller några kvalitéer. WODs verkar istället vara något som dessa personer istället genomför någon enstaka gång för att se hur de ligger i sin träning. WODs är alltså mer tester än träning.
Den här typen av träning är enligt mig näst inpå sunt förnuft om du vill bli bra på något. Men det är inte den typen av träning som egentligen är Crossfit. I alla olika definitioner som jag kan hitta på ”What is Crossfit” hittar du konstant variation som en av huvudbudskapen. Så frågan är ju då. Tränar de som är bäst på Crossfit verkligen Crossfit eller tränar de annat för att försöka bli bra atleter och på så sätt försöka kvala in till Crossfit games?
När det gäller skaderisk och förbättrad prestation så finns det dock bara fördelar med att träna mer som de flesta inom Crossfiteliten tränar. Med en bra periodisering med fokus på olika kvalitéer under olika faser kommer du i slutändan att nå längre med din träning och du kommer kunna minska skaderisken betydligt.

Vad tillför WODsen?

Ur ett rent fysiologiskt perspektiv så kan jag ärligt inte se någon fördel med WODs som de är upplagda just nu. Jag skrev det redan för 5 år sen och min syn på det hela har inte förändrats. Att gå till ett slumpmässigt Crossfitgym och köra deras WOD 3-4 dagar i veckan kommer säkerligen att ge dig bättre resultat än vad gemene man får när de går och myser på random motionsklubb i Sverige. Men om ditt mål är bästa möjliga prestation utan att öka skaderisken onödigt mycket så tillför WODs ingenting. Det är helt enkelt ingen smart träning.
Ett annat problem med WODs är att de är mer lämpliga för personer som redan kan klassas som ”atleter”. En vältränad person med en bra träningsbakgrund med varierade rörelser likt före detta gymnaster, kampsportare och tyngdlyftare med äldre skolning där gymnastiken hade större inslag kan säkert köra WODs ganska frekvent utan problem. De tål belastningen och deras rörelsemönster är bra så de kan hålla tekniken på en i alla fall acceptabel nivå även när det blir många reps och hög puls.
Så de vältränade klarar WODs bättre än otränade. Men de vältränade väljer bort WODsen för att de vet att mer strukturerad träning ger bättre resultat. Kvar står personerna som börjar med Crossfit för att det är en rolig träningsform men som inte har samma träningsbakgrund och därför utför övningarna med lite sämre teknik samtidigt som de har sämre ork. En dålig kombination helt enkelt.
Nu är jag säker på att WODs har en väldigt viktig del i Crossfit rent socialt. Som lagidrottare som börjat med mer individuella idrotter på senare år vet jag att det finns en väldig vinst för många i att träna i grupp. Ser man till före detta lagkamrater till mig som är lite äldre är det många som idag är i dålig fysisk form och när jag frågar dem varför de inte tränar blir ofta svaret att de tycker det är väldigt tråkigt att träna själv. De finner inte samma tävlingsmoment och ingen större motivation. Att då köra WODs i en Crossfit box kan säkerligen vara ett enormt lyft rent motivationsmässigt.

Så frågan blir då – vad är Crossfit och när tränar du Crossfit?

Min uppfattning av det hela som en liten utomstående är att Crossfit håller på att förändras från det som egentligen var hela grunden från början. Från träning med konstant variation till träning där du försöker bli bra främst på tyngdlyftning och olika gymnastiska övningar. Från oplanerat till systematisk periodiserad träning.
Införandet av Crossfit Games och en massa pengar från Reebok samt andra sponsorer har inneburit att många numera tränar för att bli bra på Crossfit precis som vilken idrottare som helst tränar på att bli bra på sin idrott.
Den stora skillnaden mellan Crossfit och andra idrotter ligger som jag ser det nu endast i att Crossfit Games är en tävling där grenarna skiljer sig åt från år till år. I andra idrotter är själva tävlingsgrenen alltid den samma. Visst kan banan skilja sig i många idrotter men överlag är allt sig väldigt likt från tävling till tävling.
Inom Crossfit är det stort fokus på tyngdlyftning, styrkelyft, strongman, hopp, klättra i rep, chins och stå på händer typ. Så vill du bli bra är det detta som du tränar för att prestera på. Sen slänger man in någon lite slumpmässig gren vid vare Crossfittävling så som simning, minitriathlon eller liknande. Men det är uppenbart att detta blir något som inte prioriteras i själva träningen hos eliten.
Att verkligen fokusera på att försöka bli bra på de där udda sakerna så som kast med liten boll och minitriathlon i lika stor utsträckning som du fokuserar på tyngdlyftning är ingen bra idé om du vill bli bra på Crossfit och ha en chans att ta dig lång på Crossfit Games. Men ser man till Crossfits grundfilosofi så är ju frågan om du inte gör ”fel” när du väljer att fokusera på en sak?
Så vad tycker du? Vad innebär det att träna Crossfit? Tränar du Crossfit när du inte längre kör WODs utan istället lägger upp en plan för att bli bättre på en viss sak och inte längre har variation och ett inslag av överraskning i din träning?

73 svar på “När tränar du Crossfit och när tävlar du bara i det?”
  1. Jacob, intressant vinkling 🙂
    Håller inte helt med dig bl a när det gäller duktiga atleter och hur ofta de kör Wod´s men det är en petitess i det stora hela.
    Ska bli spännande att läsa alla åsikter från Crossfitutövare.
    Hls
    Michael

  2. Jag har bara testat CrossFit, men jag ser på det lite som jag ser på t.ex. Linas Matkasse. Kanske hade man inte lagat alla rätterna om man valt själv, men på det stora hela så blir det mer varierat än vad man skulle åstadkomma själv. Dvs. den som är svag på ett område utmanas i att bli bättre på det. Jag som gillar att springa och styrketräna ”tvingas” göra HIIT. Min erfarenhet är att de som leder CrossFit betonar att det inte är snabbast som vinner, men det finns så klart individer som alltid ska tävla och de går väl lite över gränsen inom vilken sport som helst.

  3. Ja, just hur ofta de kör WODs varierar säkert och det går ju inte att få någon faktiskt statistik på det. Min uppfattning är ju bara baserad på det jag läser i intervjuer på nätet och samtal med enstaka personer jag träffar.

  4. Hallå Jacob!
    Schysst skrivet, skulle kunna tro att min PT läst detta inlägget för 3 mån sen! Precis så har han lagt upp min träning inför ett försök att vad med på en crossfittävlig. Stenhårt med styrkelyft och olympiskalyft och så kastar han in en WOD nån gång då och då!
    Mycket trevlig läsning i övrigt här på sidan också! Gööt jobb!
    /hson

  5. Kör själv primärt ren styrketräning, men har på senare tid börjat fundera på att lägga in WoDs av olika slag i min träning. Av den anledningen att jag fått för mig att den höga intensiteten och de i förhållande lätta vikterna ger mig lite muskeluthållighet samt lite hjärt och lungträning.
    Beror väl såklart på vilken typ av WoD man pratar om, men om man tar bort dom riktigt tekniskt krävande olympiska lyft-delarna, och som exempel kör: Rodd, burpees, chins och utfall med kettlebells. Ett par rundor i högt tempo en sisådär 20-30 minuter.
    Är detta alltså en dålig idé att köra som komplement till renodlad styrketräning?

  6. Kan nog inte komma med världens bästa åsikter ur kunskapsperspektiv.. men kan i alla fall säga att crossfit gav mig en helt annan kärlek till skivstången som jag inte hade innan. Och den fick mig att upptäcka ”basövningarna” öht. REN kärlek!! 😀 haha. Tränaren som finns på ”mitt” ställe har också alltid haft stor fokus på rätt teknik.. så det är jag tacksam för!
    Men jag kombinerar crossfit med både gym, spinning och intervaller.. vilket känns bättre efter att ha läst din artikel 😉

  7. Jag har tränat crossfit i 2 år nu. Jag tillhör den gruppen som är otränad och inte atlet. Jag är överviktig och på köpet hypermobil. Träningen i sig är superbra, den har fått min kropp att hålla ihop men nackdelen är som du skriver. Tids pressen gör att man tappar fokus på tekniken sedan att dessa vältränade människorna (tränarna) glömmer att man inte klarar övningarna på samma vilkor. Tex hand stand push ups, helt omöjliga för mig. Man känner sig dum och utanför denna gemenskap.
    Crossfit träningen är super som rehab om du har en skadad kropp men mer kontrollerad utan tids press och fokus på rätt teknik.
    Jag har hypermobilitets syndromet där jag nästan konstant har smärtor och träningen är den ända medicinen men en kontrollerad sådan med balans och fria vikter. Inga maskiner eller eurobic hopp.
    Squatten har tagit bort min ryggsmärta, push press tog bort nacksmärtorna men knä och axlar knakar en del.
    Jag har byggt up en core som är stark trots min vikt och storlek.
    Så summa sumarum: crossfit är superbra träning men jag gillar inte synen många har för att man inte klär i tajta spandex. Det tråkiga är att dem som behöver denna träning mest blur bortskrämda.

  8. Jag är ingen supporter av crossfit och WODS. Att titta på upplägg där 30 reps stöt ingår får mig bara att skaka på huvudet. Olympiska lyft är inte gjorda för repetitioner på tid. Skaderisken är hög. Fokusera istället på styrkelyft, olympiska lyft som de är menat att utföras, så får ni bra och säker träning.

  9. Det har utvecklats som all annan idrott skulle jag tro.
    Inledningsvis var tävlingsmomentet det primära.
    Vem kan lyfta tyngst vikt?
    Vem kan springa fortast?
    Osv.
    Sen hittar man metoder som nödvändigtvis inte är helt likt tävlingsmomentet men som ger ett bättre tävlingsresultat.
    Generellt verkar många inleda passen med ren styrketräning, tyngdlyftning eller träning för tekniskt svåra moment följt av en metcon/wod eller vad man nu vill kalla det, men i alla fall något som sätter arbetskapaciteten på prov.
    Som med all idrott vill amatörerna göra som sina idoler och kastar sig in i övningar de inte behärskar men eftersom det i regel inte är allt för tunga vikter i många klassiska crossfitpass går de att genomföra trots bedrövlig teknik och tillsammans med fysisk utmattning är det nog orsaken till de flesta skador.
    Jag älskar crossfit som träningsform men har svårt för den nyfrälsta attityd man ser hos många.
    Ett bra inlägg i den aldrig svalnande diskussionen runt crossfit.
    De flesta skriker likt frustrerade tonåringar ut sin åsikt utan belägg och då är det trevligt med någon som är beläst och startar diskussioner och frågeställningar istället för att komma med Sanningen.

  10. Bra skrivet! 🙂
    Jag har haft otaliga diskussioner med crossfit’are om att den träningsformen inte är bra för någon.
    Är man otränad/halvtränad är skaderisken stor och skall du tävla i CF bör du träna annat.
    Om det finns LCHF-talibaner så finns det definitivt Crossfit-talibaner också!
    Det som dock är bra med CF är att folk tycker det är kul och kommer tillbaka igen och igen.
    Kunde man kombinera tillsammans-träningsformen med roliga, ”bra” och skaderisklåga övningar, har man som jag ser det, ett vinnande koncept. 🙂
    Kanske en JG-fit? 😉

  11. Jag håller klart inte med dig i allt du skriver då jag utövar mycket CF 😉
    Tanken är ju att träna så varierat att du klarar av att hantera ”vad än du ställs inför”.
    Att specifikt träna vissa saker är också crossfit, om det är dina svagheter.
    Doch ej på bekostnad av andra färdigheter, bli bra på mycket och inte bäst på något.
    Det är ju skillnad på ”training” och ”practice”.
    Att köra både styrka och en ”wod” ser jag inte som ett problem heller då du får ta ditt eget ansvar att
    skala övningen eller vikten efter din förmåga. Att köra övningar som går till ytterläge är inte något som jag ser som risk heller om du följer principen M C I (mechanics, consistency, intensity)
    Förstår du rörelsen och kan utföra den?
    Kan du utföra den flera gånger likadant?
    Då kan du öka vikten och/eller tempot.
    Detta måste ju gälla oavsett vad du tränar.
    Är du trött? Vila lite och fortsätt sen, skala övningarna!
    Tycker att många som klankar ned på Crossfit är inte insatta i det på djupet utan ser bara vissa delar.
    Jag jobbar som PT och kör i princip uteslutande CF med mina klienter och det funkar väldigt bra.
    Skala efter individen och programmera pass utefter de förutsättningar som råder.

  12. Nu kanske jag går lite utanför ämnet men:
    Hur ser du på cirkelträning, skivstångskomplex och andra WOD ”liknande” träning (föralldel vissa ”riktiga” wod:s inräknat, som är bra upplagda) som komplettering till traditionell träning med lyftande, löpning och liknande?
    Bra, i så fall i vilket syfte och för vad, eller bara slöseri med tid om man redan varierar mellan basövningar i gymmet och löppass i olika format?
    MVH

  13. Fast gäller det inte alla sporter?
    Hur många fotbollsspelare/100m löpare/spjutkastare tränar bara sin specifika rörelse?
    Ingen skulle påstå att du inte tränar fotboll även om du bara tränar på att lägga straffar under ett träningspass.
    Crossfit har 10 egenskaper (General Physical Skills) som man skall sträva efter att bli så bra på som möjligt och frågan är väl snarare om man skall definera Crossfit baserat på dagens pass (WOD) eller om man skall definera Crossfit baserat på vad som är målet med Crossfit?
    (Om det är ok med länkar och folk är nyfikna på Crossfit ur deras egna synvinkel – så kan denna vara läsvärd http://library.crossfit.com/free/pdf/CFJ-trial.pdf)

  14. Oscar: Fast gäller det inte alla sporter?

    Jo, det gäller alla sporter. Men inom dessa sporter har de som är bäst alltid en plan. De tränar på det som de behöver förbättra och försöker fokusera på olika kvaliteer under olika faser av deras utveckling och säsong.
    Grejen är ju dock den att man inom Crossfit officiellt har gått emot det här. Man påstår att konstant variation och ”överraskningar” för kroppen är bäst. Att Crossfit på grund av detta är bättre än alla andra träningsformer. Att vi idag inte vet tillräckligt om träning för att kunna ta fram specifika program för att träna specifikt osv…
    Det är ju det som mitt inlägg handlar om. En stor del av Crossfit har varit den konstanta variationen, att aldrig fokusera eller försöka förbättra endast en eller några få egenskaper under en längre tid. Men de som verkligen är bra på Crossfit har lämnat denna del och tränar nu som vilka idrottare som helst.

  15. För mig är ryck & stöt bara övningar/rörelser. Övningar/rörelser kan göras antingen med få reps eller många reps. I tyngdlyftningen/styrkelyft har man valt att tävla i att lyfta så mycket som möjligt 1 gång. I vissa WOD´s att lyft en vikt 30 reps. Tekniken fallerar oftast vid för mycket vikt på stången eller för många reps.

  16. Jonas Carlström:
    För mig är ryck & stöt bara övningar/rörelser. Övningar/rörelser kan göras antingen med få reps eller många reps. I tyngdlyftningen/styrkelyft har man valt att tävla i att lyfta så mycket som möjligt 1 gång. I vissa WOD´s att lyft en vikt 30 reps. Tekniken fallerar oftast vid för mycket vikt på stången eller för många reps.

    Tekniken ger sig alltid vid för många reps. Försöker men hinna med många reps på tid ökar också skaderisken.
    Vid för mycket vikt orkar man inte, då skadar man sig inte heller…

  17. Jag jobbar som PT och kör i princip uteslutande CF med mina klienter och det funkar väldigt bra.
    Skala efter individen och programmera pass utefter de förutsättningar som råder.

    Men blir det inte en väldigt stor skillnad när du använder dig av CF till individuellt anpassad träning där man kan anpassa viken hela tiden, jämför det med en grupp på 10-20 pers, blandat vältränade och mindre tränade som skall göra samma pass med stora individuella skillnader? Om risken för skada skall minimeras så måste vikterna minska och då kommer inte utvecklingen bli optimal.. En ensam ledare kommer inte kunna hjälpa de tränande så som du som PT, men det är ju därför du tjänar lite mer också. Det blir bra mycket lättare om det inte tränas styrketräning under tidspress helt enkelt..

  18. Det Jacob Gudiol missuppfattat som ”överraskningar” betyder att kroppen ska vara så bra och varierat tränad att du ska KLARA även oväntade saker. Kan tänka mig att man som sjukgymnast får en bias presentation av vår sport. Det kommer väl inte så många oskadade crossfitutövare till en sjukgymnast?
    Alla sporter har skaderisker….
    Alla sporter kan utövas fel….
    Alla sporter har sina dåliga tränare….
    Alla vi certifierade CrossFit instruktörer vet jag att rätt träning och rörelseomfång är A & O för att minska skaderisken. Och att bara WOD:a på utan träning innan och strunta i att nöta det man behöver emellan WODs är riskabelt. Det är vårt ansvar att inpränta och atletens ansvar att träna på rätt sätt. Under WODar är det extra viktigt att hålla vikter etc på en säker nivå. Håller man sig till detta är crossfit en fantastisk sport som kan glädja allt från barnen till farmor. Skiter instruktören och/eller atleten i det så ökar skaderisken, som med andra sporter…..
    Var inte rädd för att utmana din kropp på rätt sätt!!!!

  19. Babs:
    …Och att bara WOD:a på utan träning innan och strunta i att nöta det man behöver emellan WODs är riskabelt…

    Vilket väl är vad Jacob skriver?
    Träna annat för att tävla i CF.

    Babs:
    …Håller man sig till detta är crossfit en fantastisk sport som kan glädja allt från barnen till farmor…

    Är en typisk floskel som man hör från CF-fanatiker.
    Oavsett vad barnen till farmor vill uppnå med sin träning så finns det bättre vägar än CF!

    Babs:
    …Var inte rädd för att utmana din kropp på rätt sätt!!!!

    =inte CF.

  20. Babs: Det Jacob Gudiol missuppfattat som ”överraskningar” betyder att kroppen ska vara så bra och varierat tränad att du ska KLARA även oväntade saker

    Nej, det har jag inte. Crossfits huvudkontor har med i sina texter att träningen ska vara konstant varierande. Och när du följer deras WODs har du ingen aning om vad som kommer på nästa träningspass, alltså en överraskning.

    Babs: Alla sporter har skaderisker….

    No shit. Men det innebär inte att alla sporter är lika farliga inte sant. Eller att risk-vinst förhållandet är det samma

    Babs: Alla sporter kan utövas fel….

    Precis samma sak här. Vissa sporter är mycket lättare att utföra på fel sätt än andra.
    Väldigt intetsägande argument Babs

  21. Tråkigt med ”hatare” inom alla områden. Blir lite larvig pajkastning.
    Skriv om en sport du gillar istället kanske?
    Cf är säkert om du jobbar med rätt belastning och intensitet och ffa kunskap! Utefter Dina förutsättningar. Det handlar om funktionella rörelser. Alla har olika mål med sin träning. Farmor vill kunna knyta sina skor och resa sig från sängkanten på morgonen, någon annan vill bli ”bäst”. Vi som jobbar med det på ett säkert sätt ser det du inte ser.
    Take it or Bättre: leave it
    Ni som funderar på olika sporter -lyssna till de bästa och trovärdigaste som är aktiva inom den aktuella sporten och strunta i hatarna.
    Ha ett långt friskt liv!

  22. Det enda jag hatar är floskler.
    Det CF’are skall ta med sig av artikeln är att det är tveksamt att rekommendera CF för alla(någon?), från barnen till farmor, med de skaderisker som finns.
    Oavsett vilka mål man har och vem man är finns det bättre/snabbare sätt att nå dem än att träna CF.
    Tom för dem som har som mål att bli bäst i CF.
    Ha ett långt, friskt och skadefritt liv även du! 🙂

  23. Babs: Tråkigt med ”hatare” inom alla områden. Blir lite larvig pajkastning.

    Det som är larvigt är att du inte kan se annat än svart eller vitt. Eftersom detta inte är någon hyllning så ser du det som endast kritik. Tråkigt för dig..

  24. Babs:
    Ni som funderar på olika sporter -lyssna till de bästa och trovärdigaste som är aktiva inom den aktuella sporten och strunta i hatarna.

    Säger du inte emot dig själv lite där? Det finns ju inget som säger att jag bör träna som de som är bäst inom min sport. De pratar ju bara givet sina egna förutsättningar och det är ju långt ifrån säkert att det är det som är bäst för mig?

  25. För att ändra spår lite efter lite ”intensiva” diskussioner här på kontoret. 🙂
    Jag har en kompis som känner en (jag mötte Lassie) som är sverige-elit och även högt rankad inom CF i europa, som inte håller med om ditt inlägg.
    Vet dock inte hur noga han läste eller exakt vad han inte höll med om tyvärr. 🙁
    Men ungefär att WODs för honom definitivt var klart återkommande, inte bara som check-up.
    (Med risk för viska-runt-i-ring-symptom)
    Så kan du lite utförligare kommentera meningen ”Det jag tycker har blivit mycket tydligare de senaste åren är att de som verkligen är bra på Crossfit väldigt sällan genomför WODs” i texten.
    Typ ”den och den sa det” eller ”jag hörde det här” etc.
    Både jag, men även utövaren ifråga som vill bli bäst, är intresserade.
    Tack på förhand.

  26. Shrinkin David: Så kan du lite utförligare kommentera meningen ”Det jag tycker har blivit mycket tydligare de senaste åren är att de som verkligen är bra på Crossfit väldigt sällan genomför WODs” i texten.
    Typ ”den och den sa det” eller ”jag hörde det här” etc.

    Jag frågade Mads Jacobsen idag. Han svar var typ ”ingen tränar Crossfit”.
    Marcus Herou kommenterade det här inlägget på Facebook med ”Trodde typ alla kommit förbi den punkten vid det här laget eller är jag redan insnöad i min lilla lya?” och se adderade han några kommentarer senare ”Huga att följa mainsite är ju rena döden… Där har colting rätt”, ”Och de som gör det är de som inte borde göra det”.
    Lukas Högberg var ju med i BODY-radio och då var han tydlig med att han följer en periodisering där han fokusera på vad han behöver bli bättre på.
    Caroline Fryklund känner jag sen tidigare då vi gick sjukgymnastutbildningen tillsammans och även om vi inte snackat särskilt mycket om hennes träning så har jag fått en tydlig uppfattning om att hon också arbetar efter en periodisering som hon får från en enskild coach i USA. Hon följer alltså inte WODsen i Kalmar.

  27. Som vanligt tack för svar! 🙂
    Skall ta ett varv till och försöka få fram exakt vad utövaren vände sig mot.

  28. Om nu CF är så himla farligt och fyllt med skaderisk så kan jag väl lika bra ta och säga att detsamma gäller helt vanlig styrketräning (har sett så jävla dålig teknik på gymmet – ej boxen – på senare tid att jag får panik).
    Allt handlar om att ta hänsyn till sig själv. Om jag nu vet att jag kan marklyfta 150 kg EN gång, men istället ska göra det 5 x 10 så skalar jag så klart ner det till 60-70 kg för att jag faktiskt ska orka ha rätt teknik och styrka nog alla reps. Och mycket med CF som många glömmer är cardio-delen, som jag som är flitig CF-övare tycker, är utmärkt.
    Jag menar, hur många som styrketränar ställer sig egentligen på ett löpband? Drar ut och springer några km? Sätter sig på rodden och ror? 10-20%?
    Är det då överhuvudtaget en bra träning att stå och curla dag ut och dag in och inte ens fullgöra riktiga reps, med rätt teknik, när du står på gymmet? Din kropp kommer inte må bättre av det. Du bygger inte en starkare core av det heller.
    Och generellt så är det mycket hatande på alla jävla sporter nu för tiden. De som bara styrketränar och äter helt värdelös mat och bara blir (i mina ögon sett) tjocka trots att de kan curla 40 kg hantlar, 3 x 12.
    Eller de som då tränar CF och som gör det på ”fel” sätt och skadar sin kropp. Alla sporter handlar om rätt teknik och att ÖVA upp sig så man blir starkare.
    Vilken maratonlöpare har börjat springa sitt första maraton som den allra första sträcka han någonsin sprungit? Antagligen ingen.

  29. Hej!
    Jag är lite nyfiken på vad du menar med att eliten väldigt sällan kör WOD´s, vad innebär sällan? 1 ggr/v en gång i månaden? Jag har en vän som räknas till en av Sveriges främsta atleter inom CF och han kör efter egen periodisering men tränar absolut WOD´s ofta. En WOD eller metcon är ju ofta extremt konditionskrävande och jag tänker mig att det skulle vara svårt att prestera på tävling om man aldrig tränade på de mest vanligt förekommande övningarna i högt tempo och i kombination/variation med varandra. För det är ganska stor skillnad på att bara köra t.ex. korta sprinter eller att t.ex. kombinera dom med marklyft och muscle ups ( bara exempel ).
    Jag håller helt med om att eliten tränar bra mycket mer genomtänkt och med en programmering/periodisering i ryggen än random motionär som deltar på ett pass på sin box. Heller ingen hemlighet att skador är väldigt vanligt förekommande. Känner dock inte riktigt igen mig i bilden att eliten aldrig eller sällan tränar WOD’s.

  30. Hej Emilia!
    WOD innebär ju att du kör precis samma saker som alla andra på gymmet den dagen. Det står ju för Workout of the Day, inte ”metcon” eller liknane. Det du beskriver är bara någon form av idrottsspecifik högintensiv träning. Din vän bestämmer ju fortfarande själv vilka övningar han gör den dagen eller? Han följer väl inte det som råkar stå på tavlan den dagen han går in på gymmet särskilt ofta?
    Sen har jag ju inga exakta siffror på det här. Var skulle jag fått de ifrån liksom? Det finns ingen systematisk insamling över hur de bästa inom Crossfit tränar och precis hur ofta de kör gymmet WOD. I alla fall inte vad jag vet.

  31. Har tränat crossfit sedan 2006-2007 och tycker att du analyserat läget väldigt väl. Boxarna är bra för gemenskapen, motvationen, träningsmoralen, träningsinspirationen och för de som är nya inom träning och behöver lära sig tekniker och moment från grunden, men för de med lite mer erfarenhet och en ordentligt upparbetad shitlist finns det tyvärr sällan utrymmet för att jobba med periodisering och dessa moment på boxarna. Det är oftast bara choacher och ”elit” som har möjligheten att lägga upp sin egen träning (open box) på boxarna. Visa mig den elitsatsande crossfitatleten som till punkt och pricka följer programmerigen på den boxen där han/hon är verksam… Den personen finns inte.
    Bueno, jag är med dig och tycker att Mads, Marcus och Lukas kommentarer i ämnet säger allt. Ska bli intressant att se när första boxen utan wods öppnar.

  32. Då hänger jag med 🙂 Jag tänkte att du menade att de aldrig körde högintensiva ”cirklar” eller vad man nu ska kalla dom. Och det är helt rätt att han inte följer boxens programmering. Jag som missförstått begreppen. Många termer i CF, svårt att hänga med 😉

    Jacob Gudiol:
    Hej Emilia!
    WOD innebär ju att du kör precis samma saker som alla andra på gymmet den dagen. Det står ju för Workout of the Day, inte ”metcon” eller liknane. Det du beskriver är bara någon form av idrottsspecifik högintensiv träning. Din vän bestämmer ju fortfarande själv vilka övningar han gör den dagen eller? Han följer väl inte det som råkar stå på tavlan den dagen han går in på gymmet särskilt ofta?
    Sen har jag ju inga exakta siffror på det här. Var skulle jag fått de ifrån liksom? Det finns ingen systematisk insamling över hur de bästa inom Crossfit tränar och precis hur ofta de kör gymmet WOD. I alla fall inte vad jag vet.

  33. I princip är det helt korrekt beskrivet. Haha lite gulligt hur artikelförfattaren verkar tro att vi som utövar Crossfit inte vet hur sporten är uppbygd. Som med alla andra som försöker läsa sig till Crossfit utan att prova
    Crossfit är från början en motionsform som syftar till att ge en så allsidig och funktionell träning som möjligt med fokus på uthållighet, styrka, explosivitet, snabbhet, koordination, balans, rörlighet och kondition.
    På motionsnivå tränar man genom att utföra ett kortare teknik-/styrkepass samt genomföra en WOD (Workout of the day). En WOD är en kombination av olympiska lyft, gymnastik, kondition och styrka med kroppsvikt.
    Detta innebär att man blir bättre på allt detta än de flesta men man blir ju inte expert på nått. Precis som en tio-kampare aldrig kommer bli världsmästare i höjdhopp. Och på samma sätt kommer jag aldrig bli bättre än dig på t ex marklyft
    När man tävlar så gör man det genom att utföra en bestämd WOD. Tävlings WOD:arna innehåller nästan alltid vissa standard övningar samt några överraskningsmoment.
    För att tillhöra världseliten i Crossfit så räcker det givetvis inte bara att genomföra en WOD 4ggr/vecka. Precis som med alla andra elitidrotter. I t ex fotboll kan man aldrig kan komma till Champions League (elitnivå) genom att bara spela matcher som man gör i Korpen (motionsnivå). Man måste gå in och specifikt träna squats, press, lyft, gymnastik, kondition, löpning etc med mera. Vilket man även gör på motionsnivå om man vill utvecklas…
    När det gäller skaderisken så är det ju alltid upp till individen och coachen precis som i alla andra idrotter. Klara man inte att göra 5 x 20 Overhead-Squats med bibehållen form så har man ju lastat för tungt helt enkelt..
    På motionsnivå är alltså träning och tävling samma sak man tränar genom att tävla, så ja det flesta som säger att de tränar Crossfitt tävlar Crossfit om man väljer att se på det från det hållet…

  34. Du har uppenbarligen inte ens läst inlägget Micke. Men tack för din input och att du påpekar det uppenbara när det gäller att bli bra på något.

  35. Bra artikel. Men det som var mest intressant var ju kommentarerna från Mads och Marcus!

  36. Micke:
    Crossfit är från början en motionsform som syftar till att ge en så allsidig och funktionell träning som möjligt med fokus på uthållighet, styrka, explosivitet, snabbhet, koordination, balans, rörlighet och kondition.

    Jag har lite svårt att tolka vad det är man gör? Trodde fokusera var att försöka bli bättre på en eller två saker? Det du rabblar upp är allt man kan göra med kroppen, så att fokusera på allt bör vara omöjligt, eller? Annars tränar du allt, men du fokuserar inte på det, rätta mig om jag har fel..

  37. Micke:
    Crossfit är från början en motionsform som syftar till att ge en så allsidig och funktionell träning som möjligt med fokus på uthållighet, styrka, explosivitet, snabbhet, koordination, balans, rörlighet och kondition.

    ”Jack of all trades, master of none” – som de brukar säga i USA.
    Man kan inte fokusera på alla aspekter samtidigt. Och CF brukar inte innehålla nån form av periodisering…

  38. Hej och tack för en bra artikel Jacob.
    Det är som skrivet enligt ovan, rätt viktigt att hålla isär begrepen på CrossFit-atlet och CrossFit-utövare.
    Atleterna tränar för Gamessäsongen (Open, Regionals och sedan ev. Games)
    Utövaren tränar för allsidigheten och kamratskapen som genereras på boxarna runt om kring i världen.
    Men att atleterna inte kör WOD:s/MetCon:s förfaller nog lite olika i så fall. Ta Jami Tikkanen (The Training Plan) som fungerar som huvudtränare för en rad duktiga atleter bl.a. Annie T och hennes pojkvän Fredrik A så kör dessa anpassade MetCon:s i princip hela året runt. Anpassningen beroende på vilken Mecocycle de befinner sig i under hela Macrocyceln.
    Det varierar med allt från @70% av Max effekt till intervaller med olika ratioförhållanden(2:1, 1:1 dvs Power Intervaller osv).
    Lägg därtill att de anpassade MetCon:s de kör har olika inriktningar bl.a. Skill(gymnastics).
    Det upplägget(din studie) du beskrev enligt ovan skiljer sig även det lite från hur bl.a. dessa kör. Oftast 2 pass om dagen med +3h vila mellan sturkedelar och MetCon-pass samt i snitt var 3:e dag är det Restoration(Aktiv-vila).
    Som sagt bra inlägg från din sida och jag håller med till stora delar. Ville bara lyfta fram det jag lyckats snappa upp om Atleternas träningsläge.
    Är själv boxägare och coach. Vi har tillsammans med två studenter från ett universitet genomfört en studie under (kort tid) 8 veckor för att mäta resultatet av CrossFit träning. Studernterna var relativt van vid hög dos av träning(simmare) men väldigt begränsad kunskap inom styrke- och konditionstäning som CrossFit. Vi väntar på deras resultat just nu och kommer att få det presenterat för oss under det kommande veckorna.
    Dessa studenter körde efter principen 3 dagar träning, en dag vila, 2 dagar träning och en dag vila. De följde vår programmering men genomförde egna tester varannan dag. Som tillägg fick de även göra CrossFit Total (Knäböj, Press, Marklyft) + 500 meter Rodd. Dessa tester gjorde vi vecka 1, 4 och 8. (Inför vecka 1, hade de genomgått Introduktion till det vanligaste/grundläggande övningarna för att säkerställa bra teknik på bl.a. de övningar som finns med i CF Total). Om det finns intresse så kan du få ta del av denna studie när den är klar.

  39. […] Så vill du bli bra på Crossfit behöver du alltså mycket muskelmassa och du behöver också vara riktigt stark. Detta blir du inte genom att träna WODs varje dag utan det blir du genom ett anpassat träningsprogram med fokus på styrka och eventuellt också mer ren muskelträning i perioder. Att träna Crossfit inte är den bästa träningen för att bli bra på Crossfit har jag skrivit tidigare om i inlägget, När tränar du Crossfit och när tävlar du bara i det?. […]

  40. Jacob, det här är en väldigt bra artikel men den blir svårläst och feltolkad på grund av att din uppfattning av ordet WOD inte stämmer överens med hur det vanligen används av crossfittare.
    För de allra flesta är wod, metcon eller HIIT-cykel eller vad man vill helt synonymt. Det har inte att göra med om det är boxens dagliga workout eller något man hittar på själv (och kör själv). Ologiskt, ja, men så är det.

  41. Farbror Ljusblå: För de allra flesta är wod, metcon eller HIIT-cykel eller vad man vill helt synonymt. Det har inte att göra med om det är boxens dagliga workout eller något man hittar på själv (och kör själv). Ologiskt, ja, men så är det.

    Jag vet att många använder WOD/metcon synonymt. Men det är ju fel användande. Folk använder också fettförbränning helt fel. Och intervaller, tabata, intensitet, kondition, power mm.
    Jag kan liksom inte skriva så det blir rätt för alla när inte alla använder samma termer. Så jag använder termens verkliga betydelse och sen försöker jag vara tydlig med att det är just med den betydelsen som jag använder den termen.

  42. Det är möjligt att det är ”fel” användande. Hela wod-begreppet är rätt konstigt, så egentligen är det bäst att undvika ordet helt och hållet. En crossfit-workout innehåller oftast uppvärmning, styrka/teknik och sen slutligen en wod. Som om det tidigare inte ingår i workouten.
    I vilket fall som helst: Jag förmodar att du vill att budskapet i din artikel ska gå fram till så många som möjligt. Det gör det inte när du använder wod som du gör utan att förtydliga vad du menar. Jag skulle tro att de flesta som har kommit i kontakt med crossfit och som läser artikeln lämnar den med uppfattningen att du tror att crossfit-eliten inte kör metcons. Det är synd.

  43. Att jag missat denna artikeln. Sjukt bra skrivet Jacob.
    Om jag bara läst denna artikeln tidigare, det hade sparat mej några månader av träning innan jag själv insåg detta och gick in i en periodisering. 🙂
    Det som är väldigt bra med CF, som folk ofta missar och som är otroligt bra är att CF hjälper människor att våga ta tag i en skivstång och många svåra lyft. Självklart med mycket teknikträning. Men om jag inte börjat med CF och istället gått in på ett random gym så hade jag hamnat i en schema med bara maskiner och troligtvis aldrig tagit mig till stängerna.
    Och den ständiga variationen hjälper ju en att få prova och lära sig så sjukt många olika saker som man aldrig testat annars. Så även om det är negativt för ens träningsutveckling styrkemässigt så kan man lära sej så mycket annat nytt som jag annars inte hade vågat prova på..
    Med allt detta sagt så: Keep up the work, dina artiklar är grymma!! 🙂 ha d fint!

  44. Oj, vad intressant. Hoppas diskussionen fortfarande lever.
    Jag började träna Crossfit på polishögskolan i slutet av 2008. Jag tycker också att det råder viss begreppsförvirring och att det bland svenska utövare som kör på boxarna använder WOD synonymt med metconpass. Rich Froning uttrycker det knappast så. Enligt min uppfattning kör eliten fler än ett pass per dag. Ofta ett styrkepass, ett metconpass och ev ett teknikpass. Bland oss poliser uttrycker man det ofta mer i stil med ”jag körde ett crossfitpass idag” och menar då ett metconpass. Högst oklart. Crossfit är ju mer ett system som löper över tid. Överraskningsmomentet att inte veta vad man ska köra är ju inte det centrala. På mainsite kan man läsa att det går ju precis lika bra att följa upplägget fast längre tillbaka i tiden.
    Jag förstår inte heller varför det ena skulle förta det andra. När jag började tog jag säg en månads upplägg från mainsite. När det kom wods (som kan vara BARA muscle-ups, alltså inte metcons) som jag inte behärskade, så tränade jag på att fixa det. Och nu, med tiden har jag lärt mig double unders, stå på händer och alla kluriga moment. På grund av den ständiga variation som träningen innebär. Skulle jag bara köra muscle-ups, double unders och stå på händer i en månad. Ja, då tränar man ju knappast Crossfit. Sen är det väl inget som säger att man inte kan träna lite extra på teknikmoment som släpar.
    Gällande skaderisken håller jag med till viss del. Crossfit för nybörjare som inte lärt känna sina begränsningar är en dålig idé. Man förstår inte vikten av att köra efter sin egen förmåga och därmed är skaderisken stor om man ger sig in på Crossfit. MEN om man lyder de råd som finns på mainsite torde rent teoretiskt gamla mormor i viss mån också kunna köra crossfit. För mig gällde det motsatta. Jag har betydligt färre skador efter att jag börjat köra crossfit än innan då jag körde mer det klassiska gymupplägget. Kanske pga variationen och att jag bara kör funktionella övningar.
    ”Develop the capacity of a novice 800-meter track athlete, gymnast, and weightlifter and
    you’ll be fitter than any world-class runner, gymnast, or weightlifter.

  45. Som vanligt vettig läsning, Jakob.
    Jag tycker inte man ska börja attackera andra ”idrotter” som försvar till debatten om skaderisken inom CF.
    Jag skrev en kommentar på ett annat inlägg här för någon vecka sedan om just kvalitén på coacher inom CF. Ska vi prata skaderisk så är det sjukt att man kan utbilda sig och få öppna en Box efter en helgs utbildning!
    Och börja nu inte snacka om andra yrkesutbildningar som motargument. Nu pratar vi CF!
    Vill man värna om säkerheten för de tränande så borde man satsa på längre utbildningar för coacherna. Oavsett hur passionerad coachen är så kan det inte kompensera för dålig teknikutlärning pga för kort utbildning.
    Jag menar definitivt inte att ALLA CFcoacher är dåligt utbildade. Som med allt så kan man inte dra alla över en kam. Jag kommenterar enbart kraven som ställs för att få lära ut CF som koncept och öppna en egen Box..

  46. Tycker det du skriver står väldigt mycket för crossfit back in the days. Nästan alla boxar / crossfit gym programmerar sin träning till kunderna ut efter hur det ser ut på föreliggande pass. De boxar som inte gör det är helt enkelt dåliga och bryr sig inte om sina medlemmar. Jag själv sköter träningen i en box i Sverige. Hela vårt upplägg bygger jag på hur medlemmarna tränat, gjort och vad det är för människor hos oss. Självklart är det svårt anpassat till 400medlemmar. Men med ansträngning kan man lätt periodisera upp det. Sen att gnälla på att hiit träning inte skulle vara bra, vilket crossfit faktidkt är. Känns onödigt och dumt. Det går att göra 30 ryck för tid med perfekt form. Krävs bara tid och vilja att göra det.
    Besök riktiga crossfit boxar som.verkligen bryr sig om sin träning så ska du se.

  47. Alltså det är väl väldigt individuellt vad man behöver.
    Jag tycker att denna diskussion är otroligt löjlig. Känns som ni som klankar ner på CF är avundsjuka 😉

  48. tränarätt:
    Tycker det du skriver står väldigt mycket för crossfit back in the days. Nästan alla boxar / crossfit gym programmerar sin träning till kunderna ut efter hur det ser ut på föreliggande pass. De boxar som inte gör det är helt enkelt dåliga och bryr sig inte om sina medlemmar. Jag själv sköter träningen i en box i Sverige. Hela vårt upplägg bygger jag på hur medlemmarna tränat, gjort och vad det är för människor hos oss. Självklart är det svårt anpassat till 400medlemmar. Men med ansträngning kan man lätt periodisera upp det. Sen att gnälla på att hiit träning inte skulle vara bra, vilket crossfit faktidkt är. Känns onödigt och dumt. Det går att göra 30 ryck för tid med perfekt form. Krävs bara tid och vilja att göra det.
    Besök riktiga crossfit boxar som.verkligen bryr sig om sin träning så ska du se.

    precis så…

  49. tränarätt: Tycker det du skriver står väldigt mycket för crossfit back in the days.

    Så kan man säkert tycka. Men det är fortfarande med i definitionen av Crossfit från Crossfit själva att du inte ska vara förberedd på nästa pass. Om nu det du skriver skulle stämma så är det boxarna som slutat köra Crossfit, i alla fall enligt definitionen.
    Sen att du skulle kunna lägga upp en progression för 400 personer via WODs när de alla tränar olika mycket, är olika gamla, tränar olika länge, har olika bakgrund osv så fungerar det helt enkelt inte. Inte ens med en heltidsanställning så går det ihop om man nu inte skulle börja gruppera in deltagarna i olika mindre grupper och tränat dessa grupper olika.

    tränarätt: Besök riktiga crossfit boxar som.verkligen bryr sig om sin träning så ska du se.

    Jag har stött på många som både äger Crossfitboxar och tränar/tävlar inom Crossfit via mitt jobb och de flesta av dem som inte tävlar har ingen direkt plan med sin träning. Visst har de övningar som de jobbar lite mer på för stunden men det finns ingen längre progressionstänk i träningen där de jobbar på att förbättra vissa enskilda kvalitéer. De går helt enkelt till sin box och sen tränar de lite på vad de tycker är inspirerande och sen kör de en WOD med andra på gymmet. Det är Crossfit mer enligt definitionen.
    Sen finns det de som verkligen tränar för att bli bra på att tävla på Crossfit. De lägger upp sin träning långsiktigt och sen tränar de för att förbättra sig och bryr sig inte så värst mycket om vad de andra på gymmet kör och de kör inte heller WOD med andra på gymmet utan väljer när och vilka WOD de ska träna. Detta är att träna för att bli bra på Crossfit.

  50. maria:
    Alltså det är väl väldigt individuellt vad man behöver.
    Jag tycker att denna diskussion är otroligt löjlig. Känns som ni som klankar ner på CF är avundsjuka ;)

    Avundsjuka på vad? 🙂 Jag har aldrig riktigt förstått det där argumentet. Kan du inte utveckla Maria?

  51. PJ: he Training Plan

    Hej
    Hur har det gått med den här studien?
    Den lät väldigt intressant och jag skulle gärna vilja läsa den.

  52. Som examensarbete är det bra, men som vetenskaplig studie är den riktigt dålig. Mycket begränsad av n=2 och kort studietid.

  53. Jacob Gudiol:
    Sen finns det de som verkligen tränar för att bli bra på att tävla på Crossfit. De lägger upp sin träning långsiktigt och sen tränar de för att förbättra sig och bryr sig inte så värst mycket om vad de andra på gymmet kör och de kör inte heller WOD med andra på gymmet utan väljer när och vilka WOD de ska träna. Detta är att träna för att bli bra på Crossfit.

    – men inte att träna Crossfit är din poäng? Så befängt..
    Så, om man följer crossfit.coms (som ex) program slaviskt, fast det släpar en månad. Då tränar man inte crossfit? Vad tränar man då för något? Betyder det att man inte kan programmera sin träning själv? Är det så att för att träna crossfit så MÅSTE någon annan bestämma vad jag som utövare ska träna? Är det inte så kanske att poängen är att man genom crossfit ska kunna ta sig an vilken fysisk utmaning som man oväntat ställs inför och ändå kunna göra bra ifrån sig? Känns som att definitionen är lite vidare än just att man inte ska få reda på passet än precis innan..

  54. Jag håller med dig Frippe. Det är befängt. Men det är inte jag som har hittat på det. Det är Crossfit enligt Crossfit HQ själva. Det är gruppträning där du ska komma in och köra en WOD med de andra i boxen. Sen att du kanske tränar 2 dagar i veckan och någon annan 4 dagar i veckan förändrar inte att det är samma WOD som gäller för båda när man väl kommer dit.

  55. Jacob Gudiol:
    Jag håller med dig Frippe. Det är befängt. Men det är inte jag som har hittat på det. Det är Crossfit enligt Crossfit HQ själva. Det är gruppträning där du ska komma in och köra en WOD med de andra i boxen. Sen att du kanske tränar 2 dagar i veckan och någon annan 4 dagar i veckan förändrar inte att det är samma WOD som gäller för båda när man väl kommer dit.

    Jaha, så man kan inte träna crossfit ensam?

  56. Jacob Gudiol:
    Med gruppträning menar jag att du kör samma WOD som andra. Värt att hänga upp sig på?

    Nja, det jag egentligen hängt upp mig på är att du genom att svara mitt tidigare inlägg att du håller med mig och att det är befängt tyder på att du höll med mina ironiska frågor. Alltså jag tolkar det som att du inte tycker att man kör Crossfit om man följer deras program fast det släpar en tid, att man inte kan programmera sin träning själv och att någon annan måste bestämma vad jag ska träna? Att Crossfit själva säger att det ska vara så. Men det gör dom ju inte. Bjud gärna på en källhänvisning på var det står i deras definition att alla passen måste komma som en överraskning. ”Prepare for the unknown..” är ju något annat..
    Dessutom får man ju inte glömma bort att saker och ting utvecklas. Crossfit idag kanske har utvecklats en smula sedan för tio år sedan. Summa summarum. Det som är befängt är att påstå att ingen på startfältet i Crossfit Games tränar Crossfit de bara tävlar i det. Hörde du det Lukas. Du tränar något annat..

  57. Du är väldigt välkommen att visa var man från officiella håll inom Crossfit säger att man ska eller ens kan lägga upp sin egna träning så att man blir bra på att utföra vissa av deras standartester eller på att tävla inom sporten. För överallt som jag någonsin sett något så handlar det om att du ska träna WODs. Och dessa WODs ska vara uppbyggda så du tränar alla kvalitéer samtidigt. Det är alltså inga styrkefaser på några veckor/månader eller liknande med.
    Jag känner tyvärr inte Lukas men jag känner många andra inom toppen av Crossfit i Sverige och deras reaktion när jag skrev den här texten var typ ”Jo, så är det. Jag vet ingen som följer sin box programmering/WODs”.

  58. Jag hittade ett bra citat i ett gammalt nummer av Crossfit journal från en artikel skriven av Glasman.

    We’ve often said, “What your regimen needs is to not become routine.” But the model we offer allows for wide variance of mode, exercise, metabolic pathway, rest, intensity, sets, and reps. In fact, it is mathematically likely that each three-day cycle is a singularly unique stimulus never to be repeated in a lifetime of CrossFit workouts.

    http://library.crossfit.com/free/pdf/06_03_CF_Template.pdf

  59. Jacob Gudiol:
    Du är väldigt välkommen att visa var man från officiella håll inom Crossfit säger att man ska eller ens kan lägga upp sin egna träning så att man blir bra på att utföra vissa av deras standartester eller på att tävla inom sporten. För överallt som jag någonsin sett något så handlar det om att du ska träna WODs. Och dessa WODs ska vara uppbyggda så du tränar alla kvalitéer samtidigt. Det är alltså inga styrkefaser på några veckor/månader eller liknande med.
    Jag känner tyvärr inte Lukas men jag känner många andra inom toppen av Crossfit i Sverige och deras reaktion när jag skrev den här texten var typ ”Jo, så är det. Jag vet ingen som följer sin box programmering/WODs”.

    Ok. Detta börjar påminna om bibeltolkning . Men som respons, i Crossfit cert 1 och 2 utbildas man i hur man programmerar själv. Detta implementeras sedan i sin tur på boxar runt om i världen. Kanske inte är någon vild gissning att många av eliten tillhör den skaran som just programmerar sin box träning och till vis del deltar själva. Sen om man ska tävla i Games så torde en ökad volym och att lägga in. Delar där man förbättrar de områden som släpar.
    Gällande att passen måste komma som en överraskning står det ju tydligt undet fliken FAQ att du kan välja att köra tidigare pass eller cycler.

  60. Hej,
    Kan inte annat än skratta åt alla CF:are som tar åt sig så mycket. Istället för att ta till sig av den viktiga informaionen ställer man sig i försvarsläge och kan inte ta till sig något överhuvudtaget.
    Jag själv har ganska nyligen(3 mån sen) börjat träna Crossfit och tycker din artikel är välidgt intressant och lärorik. Jag kommer ta till mig vikten av att inte slarva med teknik bara för att ta tyngre eller göra en WOD snabbare. Om jag uppfattar dig rätt så är det inget fel på CF så länge du ut för det med sunt förnuft och med rätt teknik?
    För mig har CF gett snabba resultat och det är som du säger härligt kul med gemenskapen. Jag har aldrig haft glädjen till att träna förut men den har jag hittat nu.

  61. En fundering:
    Om man tränar för att bli ”allroundtränad” för att bättre klara fysiskt krävande arbeten, jag tänker på militärer och brandmän etc. Säg att man redan tränar 2-3 pass traditionell styrketräning med basövningar och 2-3 pass löpning.
    Finns det utöver det då något värde att ersätta/komplettera med crossfittypiska cirkelträningspass, dvs ”metcons”, för att få bättre arbetskapacitet anpassat till jobbet? Eller bidrar de inte till någon fysisk förmåga som inte redan uppnås med ”vanlig” träning?
    För mig så känns det som att det skulle ha ett värde för personer som i sitt arbete utför saker som drar slang, bär tung ryggsäck, måste springa/hoppa/klättra med mycket utrustning, etc. Eftersom dessa moment kommer kräva en kombination av just styrka-uthållighet-kondition-spänst, med en slags krav på tillräckligt bra på allt.
    I så fall så skulle det handla om 10-20min långa pass, helt utan högreps komplexa övningar som OL lyft, utan istället enklare saker som thrusters, burpees, välta traktordäck, hoppa rep osv.
    Väl sependerad tid, eller helt bortslösad tid, eller mitt emellan?
    Mvh

  62. Johan:
    ….Finns det utöver det då något värde att ersätta/komplettera med crossfittypiska cirkelträningspass, dvs ”metcons”, för att få bättre arbetskapacitet anpassat till jobbet? Eller bidrar de inte till någon fysisk förmåga som inte redan uppnås med ”vanlig” träning?

    Hittade vid en snabb sökning, men får du tag i artikeln och följer upp andra referenser, ofta i bakgrunden eller diskussionen kan du säkert hitta några bra tips. Kanske inget direkt ”svar på din fråga, tyvärr.
    http://europepmc.org/abstract/MED/1325260

  63. Hej!
    Jag tycker inte att det är en STOR skaderisk, den är lika stor som i andra idrotter. När man tränar Crossfit så anpassar man vikter, skalar olika övningar osv. till ens egna förmåga. Det är inte så att t.ex. en otränad person som aldrig har tränat Crossfit ska kunna göra muscle ups och handstand pushups osv.
    Man anpassar även vikter efter hur stark man är och vad man känner sig trygg med.
    Jag är en tjej på 17 år som har tränat Crossfit i snart 2 år och jag tycker att det är en av det bästa träningsformerna. Den passar lika bra för min mamma på 45 år och har knäproblem.

  64. Är det inte lite som alla sporter? Jag spelar korpfotboll men inte så att mitt lag stor och tränar frisparkar en halv vecka. Spelar innebandy med kollegorna men inte så att vi skissar upp en taktik innan. Så länge man vågar ”stå på sig” och inte ge sig på övningar man inte behärskar är crossfit ett roligt och varierat sätt att träna kondition, men stark blir man nog inte, mer pigg i kroppen med bättre flås

  65. Bra artikel som vanligt Jacob, att slaviskt följa boxens wodar görs förmodligen av samma personer som tidigare gått på bodypump eller andra anordnade pass. Man vill väl helt enkelt bara att någon annan berättar för en vad man ska göra och orkar inte riktigt engagera sig själv. Samtidigt som det är roligt att träna i grupp
    Jag är en glad CF-amatör men brukar ”WOD:a” en gång i veckan och övriga pass tränar jag styrkelyft och på de övningar som jag behöver förbättra. Woden fungerar mer som en social grej med kompisarna.

  66. david:
    Är det inte lite som alla sporter? Jag spelar korpfotboll men inte så att mitt lag stor och tränar frisparkar en halv vecka. Spelar innebandy med kollegorna men inte så att vi skissar upp en taktik innan. Så länge man vågar ”stå på sig” och inte ge sig på övningar man inte behärskar är crossfit ett roligt och varierat sätt att träna kondition, men stark blir man nog inte, mer pigg i kroppen med bättre flås

    Jo, visst är det så David. Skillnaden är att alla andra sporter inte påstår att du blir bäst tränad i världen bara du just spelar dina matcher.
    När det gäller träningseffeken från Crossfit så skulle jag säga att en överlägsen majoritet av alla boxar har stor betoning på styrka och rörlighet med ganska blygsamma inslag av kondition

  67. Jag som ”nyfrälst” lägger gärna till mina synpunkter!
    Jag är ej en särdeles vältränad man, men har tränat på gym av och till. Problemet med att gymma ensam ,vilket jag blir tvingad till, är att hålla uppe motivationen och att få hjälp med teknik (PT är dyrt). Därmed fungerar crossfit för mig som ett substitut för ”grupp gymmande” med lite extra flås på köpet. Har man gott självförtroende och en medveten tränare blir det inga problem att vara sist på tavlan och göra teknikerna ordentligt. Problemet för nybörjare som mig själv är då om man har problem att vara sist alternativt inte riktigt har koll på om man gör fel eller inte (mitt problem).
    Att anklaga sporten för att anse sig vara bäst är enligt mitt tycke löjligt. Det gör alla sporter, reklamer för diverse utbildningar eller karriärer. I boxen är det ingen som hävdar det, i alla fall inte där jag tränar.

  68. Hej Jacob.
    Intressant artikel. Och än mer intressant att läsa alla dessa kommentarer som spänner år tillbaka. Jag förstår helt dina synpunkter som är en definitiv nödvändighet om man vill nå toppen inom vilken idrott som helst. Eller inom vilket annat område som, utanför idrottens värld. För några år sedan tränade jag under lång tid med en personlig tränare. Träningen var mångfaceterad och högst varierad med inslag av ”överraskning” hela tiden, och inte många dagar i veckan låg orörda… Därefter cyklade jag från Treriksröset till Helsingborg under 72 timmar. Fantastisk upplevelse som jag inte klarat utan detta träningsupplägg. Idag tränar jag CrossFit i en mycket bra box med högkvalitativa instruktörer. Visst har vi WODs, men jag tränar lika ofta individuellt och periodiserat. Och jag får samma ”feeling” som när jag tränade som hårdast tidigare. Min avsikt är inte att tävla i CF. Min avsikt är inte att bli en ny Rich Froning. Min avsikt är att må bra, vara vätränad, träna med vänner jag har roligt med. Jag har gymmat en del tidigare men aldrig känt den sammanhållning och träningsglädje jag känner nu. Släpp prestigen ni som kommenterar både för och emot. Träna det ni vill, på det sätt ni vill. Gör det säkert och roligt så ska du nog bli nöjd med resultatet.
    …Och gillar du hantlar, speglar och att kyssa dina biceps så gör det 😉
    Jag gillar CrossFit, nej… jag ÄLSKAR CrossFit!

  69. Halloj!
    Hamnade här av en ren händelse idag och fick lust att skriva några rader.
    Tiden före min kontakt med crossfit tränade jag vanlig gymträning samt cykel/löpning för puls. Gymträningen var bara så trist med sin inriktning på en muskelgrupp i taget och många i sittande eller liggande position.
    Men sen kom crossfitten med helt andra styrkeövningar. Skivstången blev ett älskat träningsredskap och likaså ringarna, pullupsstången mm. Mkt bra som styrketräning och variationsrikt.
    Wod träningen gör jag separat de dagar jag enbart tränar puls o inte vill löpträna. Wodsen är lätt att variera och ger ett riktigt flås på kort tid.
    Tränar enbart för eget välbefinnande och då ska det vara kul. Då är crossfit perfekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *