Ger lightläsk stroke och demens?
Kan lightläsk ge bukfetma

Då var det dags igen för ännu en omgång med rubriker kring aspartam. Den här gången handlar det om en liten epidemiologisk prospektiv studie på äldre personer över 65 år (1). Totalt var det endast 466 deltagare med i den här studien och endast 40 stycken av dem räknades som högkonsumenter av lightdryck. Högkonsument i sin tur var att du drack en eller fler lightläsk om dagen.

Som vanligt finns det skillnader mellan grupperna redan från början och bland de få som drack lightläsk regelbundet var fler överviktiga eller feta. Där var också en större andel personer med diabetes typ 2 i den gruppen.

Jag kan egentligen stanna här. Det finns givetvis mängder av studier på lightläsk sen tidigare  och även om de epidemiologiska studierna är lite blandade i sina resultat så pekar systematiska översiktsartiklar och meta-analyser från de senaste åren alla på att lightläsk inte har någon stark korrelation med varken övervikt, fettmassa eller midjemått (2, 3, 4, 5, 6, 7, 8).
Dessa resultat är dessutom från epidemiologiska studier där det finns risk för omvänd kausalitet, alltså att överviktiga personer, eller personer vars midja börjat växa, börjar dricka lightläsk i hopp om att stoppa utvecklingen eller gå ner i vikt.

Faktiska interventionsstudier där man gett folk lightläsk

När det gäller resultatet från faktiskt interventionsstudier så är resultaten mer tydliga och upp till i alla fall ett år framåt i tiden så kommer människor som ersätter socker med sötningsmedel att gå ner lite i vikt (26, 8).

Så för att summera. Dagens rubriker är trams, ett bra exempel på Allt som är fel med dagens journalistik kring vetenskap. Lightläsk är inte vatten och är du lite osäker så drick vatten, eller kanske te. Men om du står i valet mellan läsk och lightläsk så är lightläsk fortfarande långt mycket bättre. Det finns inte ens några bra bevis för att lightläsk skulle vara sämre än vatten om du räknar bort effekten på tänderna från de sura lightdryckerna.

15 svar på “Lightläsk och bukfetma”
  1. Nyfiken på vad du tänker om specialistläkaren Niclas Abrahamssons uttalanden i artikeln Jacob?

  2. Alltså att en läkare som forskar på övervikt inte ifrågasätter studien?

  3. Det är ganska vanligt att journalister ringer upp någon läkare som inte riktigt har läst igenom studien men som ändå uttalar sig. Sen samlar de ihop citaten som låter bäst för storyn. Jag kollade upp Niclas Abrahamsson när jag skrev inlägget och han verkar ha publicerat några studier på överviktsoperationer, han verkar alltså inte direkt jobba/forska något kring sötningsmedel i sig så det är fullt möjligt att han inte har koll på forskningsområdet sen tidigare och mer kör på vad han tror sig uppleva eller vad han minns från rubriker eller tidningsartiklar han läst tidigare.

  4. Har helt slutat med läsk men drack stora mängder lightläsk som substitut. Nu har det tagit på emaljen så pass att tandläkaren varnat mig. Vad finns det för mig att dricka, som inte innehåller surhetsreglerande medel, fosfatsyra eller citronsyra, som fräter på tänderna? Tyxker att det är så ”tråkigt” med vatten och te. Fun light och liknande är ju också för lågt Ph. 🙁

  5. Hej,
    Såg artikeln igår och tyckte att det verkade inte innehålla så mycket nytt, men bra att du tog upp det och bekräftade min bild. 🙂
    En fråga bara, i texten står ”Som vanligt finns det skillnader mellan grupperna redan från början och få som drack lightläsk regelbundet var oftare överviktiga eller feta.” Jag får inte riktigt ihop ”få” och ”oftare överviktiga” här?

  6. Hej Jacob. Försöker hitta artikeln i full text på Pubmed men lyckades ej. På vilken databas fann du artikeln i sin helhet? Tänkte nämligen göra ett litet skolarbete om svt:s rapportering, kontra vad som faktiskt sägs i studien.
    Hej

  7. Följer du länken i artikeln ovan så kommer du till tidningen där fullängdaren finns. Har din skola en prenumeration (oftast högskola eller universitet) så kan du komma åt den gratis, i annat fall kan du köpa den. Att läsa på skärmen kostar 6$.

  8. Denna meningen är konstig ”Som vanligt finns det skillnader mellan grupperna redan från början och få som drack lightläsk regelbundet var oftare överviktiga eller feta.”. Se över den igen så blir din artikel mer begriplig.

  9. Hej. Intressant.
    De här studierna ger också några ansatser som kan vara värda att fundera över innan man rekommenderar det ena eller det andra:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23088901
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25543075
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22922192
    Att föredra light framför vanlig läsk är en analys av vetenskapliga studier som du står för. Personligen, baserat på de underlag som finns tillgängliga, skulle jag inte välja light någonsin, hellre då en vanlig läsk de få gånger jag vill dricka något sött.
    Med tanke på att alla mat tillsatser testas på djur (mest råttor) innan de godkänns av livsmedelsverken, så anser jag att man även kan ta studier på djur (mest råttor) på allvar när det gäller bi-effekterna av tillsatser de tusentals tillsatser som är godkända.
    Tycker att dina artiklar och inlägg är bra!
    Mvh
    Sissa

  10. Sissa Wallin: De här studierna ger också några ansatser som kan vara värda att fundera över innan man rekommenderar det ena eller det andra:

    Referens 1 är intressant men samtidigt finns det redan studier på människor av den typen som visar på ingen effekt av aspartam och extra vikt av socker.
    Referens 2 är väl intressant på sätt och vis men dels var det väldigt hög koncentration av aspartam i drycken (typ 3ggr högre än läsk) och dels är deras hypoteser om vad som skulle ge effekten troligen inte överförbara till människor då de ämnen man nämner redan finns närvarande hos oss även i magen. Men jo, aspartamsötad dryck är som sagt inte vatten. Men socker är värre. I den här studien har de dock en konstig kontroll med bara 45g socker/liter, klart under den nivå som är vanlig i dryck och under den nivå som får människor och djur att lätt överäta när de får tillgång till den. Aspartamdrycken har ju varit löjligt mycket sötare än sockerdrycken i den här studien.
    3 är totalt irrelevanta, enorma doser av aspartam.

    Sissa Wallin: Personligen, baserat på de underlag som finns tillgängliga, skulle jag inte välja light någonsin, hellre då en vanlig läsk de få gånger jag vill dricka något sött.

    Om du bara dricker det någon enstaka gång så har det troligen ingen större inverkan oavsett. Men dricker du en liter om dagen så pekar i princip allting mot att light är bättre.

    Sissa Wallin: Med tanke på att alla mat tillsatser testas på djur (mest råttor) innan de godkänns av livsmedelsverken, så anser jag att man även kan ta studier på djur (mest råttor) på allvar när det gäller bi-effekterna av tillsatser de tusentals tillsatser som är godkända.

    Så är det givetvis. Men som med allting annat ska man ta alla studier i sin helhet och inte bara titta på vad som händer med en viss art/släkte om du sätter dem i en viss ganska artificiell situation. Dessa studier används för att man ska försöka kunna klura ut vilken eventuell verkan som kan ske vid olika extrema situationer. Sen tittar man på hur det kan tänkas vara i en mer realistisk situation och försöker avgöra om et finns några risker då. Går man bara på de extrema studierna eller något enskilt studieresultat så kommer du snart finna att det inte finns mycket kvar att äta, allt är giftigt i fel dos…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *