Jag har skrivit en hel del kring läsk både här och på TranaStyrka och man kan väl kort och gott säga att det aldrig är något positivt. Det enda man egentligen kan säga till läskens försvar är att media många gånger faktiskt överdriver resultat från studier för att få läsk att verka ännu sämre än det verkligen är.

Problemet här är ju bara att folk fortsätter att envist tro att om de bara rör på sig lite extra en dag så ”har de plats” för den där läsken. Det är en en tro som en väldigt stor lobbyverksamhet från läskindustrin hela tiden försöker framföra till folk och den tron gör nog att väldigt många ändå inte tar larmen i tidningarna på allvar. Eller så är det bara så att ingen längre tar media på allvar överhuvudtaget med tanke på hur felaktigt de många gånger rapporterar nyheter kring studier och vetenskap.

Hur som helst så har det under de senaste månaderna kommit ännu mer bevis för att läsk verkligen inte är något som någon borde dricka regelbundet och jag tänkte kort gå igenom detta i det här inlägget.

Meta-analys – Om folk börjar dricka läsk går de upp i vikt

Jag har ju skrivit om flera enskilda studier tidigare där man delat in barn och vuxna i två olika grupper. En grupp som fått dricka antingen lightläsk eller vatten och sen grupp som fått dricka sockersötad läsk eller annan form av sockersötad dryck. Resultatet i alla de studierna jag tagit upp har varit en signifikant viktuppgång för personerna som hamnat i gruppen som fått en sockersötad dryck.

Tillsatt socker i allmänhet

I slutet av förra året publicerades en ny meta-analys som tagits fram på beställning av WHO (1). Studien inkluderade både randomiserade interventionsstudier och epidemiologiska studier. Slutsatsen i studien blev att om du ger folk rådet att minska på intaget av tillsatt socker går de ner i vikt och om du ger dem rådet att öka på intaget av tillsatt socker så går de upp i vikt.

Endast studierna som använt sockersötade drycker så som läsk

För nästan precis en vecka sen publicerades då en meta-analys där man endast tittat på effekten av sockersötad dryck och förändring i vikt (2). Även i den här studien inkluderade man både randomiserade studier där man slumpmässigt delat in människor i olika grupper där en grupp fått sockersötad dryck samt epidemiologiska studier där människor bara fått berätta hur mycket läsk de dricker och sen har man följt deras viktförändring över tid.

De här två typerna av studier analyserades dock separat i själva studien. De inkluderades båda två då de tillför lite olika information. De randomiserade interventionsstudierna där man delar in deltagarna i olika grupper och sen aktivt förändras deras vanor är bäst för att utröna en effekt. Observationsstudierna är däremot bättre om du vill veta hur det möjligen påverkar över lång tid samt effekten av dosering. För i interventionsstudierna får ju alla deltagare samma dos medan du i en observationsstudie har hela spannet. Från människor som inte dricker läsk alls till de som dricker litervis varje dag.

Resultatet i den här meta-analysen blev precis det samma som för tillsatt socker i allmänhet. I kort punktform kan man sammanfatta det så här.

  • Människor som dricker läsk går upp mer i vikt
  • Effekten ses redan vid en daglig portion (35 cl) läsk
  • Viktuppgången ökar om du dricker mer läsk – det finns alltså ett dosrelaterat samband
  • Om du säger till människor att börja dricka läsk går de upp i vikt
  • Om du säger till dem att sluta dricka läsk går de ner i vikt
  • Resultaten gäller också barn
  • Resultaten för barn visade också att effekten av att byta ut sockersötade drycker mot lightläsk var större än hela skolinterventioner där man ska lära barnen en hälsosam livsstil, försöka öka deras fysiska aktivitet och uppmana barnen att minska på sitt läskdrickandet.

Det var även flera studier som inte kunde inkluderas i författarnas meta-analys eftersom de inte inkluderade rätt typ av data. Av dessa var det 9 av 11 som också hade funnit ett resultat som stödjer resultatet i meta-analysen. De hade alltså antingen funnit en ökad viktuppgång med mer läsk eller minskad vikt med mindre läsk.

Alla de här effekterna var alltså statistiskt signifikanta. Den faktiska storleken på effekten var en viktuppgång på 0,12-0,22 kg per år för en vuxen person. Det här är alltså effekten av en portion, alltså 35 cl, som de använt i den här studien. Effekten ökar sen om intaget av läsk ökar.

Det här låter säkert inte som särskilt mycket för många som läser här och i praktiken för en enskilt person är inte heller en viktförändring på 0,2 kg över ett år något att bry sig särskilt mycket om. Men det man ska hålla i åtanke här är att den genomsnittliga viktuppgången hos vuxna människor idag är ungefär 0,5 kg per år. Så ser man det ur det perspektivet kan det mycket väl vara så att läsk står för en väldigt betydande del av denna genomsnittliga viktuppgången.

Om vi ska ge oss på lite skjutande från höften så vet vi från den svenska kostundersökningen Riksmaten att unga män dricker ungefär 23 cl läsk varje dag och unga kvinnor 17 cl (3). Om vi antar att viktuppgången i dessa två grupper är 0,5 kg per år så innebär det att sockersötade drycker helt på egen hand står för ungefär 20 procent av människors viktuppgång i Sverige. Mitt exempel här är ju verkligen ”fulmatte” men om det skulle gå att räkna ut en faktisk siffra så skulle den nog ligga däromkring, kanske plus/minus 10 procent.

Det som är ännu mer skrämmande är att ju yngre människor är i Sverige desto mer läsk verkar de dricka. Enligt Riksmaten barn så dricker redan 4-åringar i Sverige idag ungefär 19 cl saft och läsk per dag (4). Motsvarande värden för barn i låg och mellanstadiet är ungefär 25 cl.

När är det dags att göra något av den här informationen?

Jag antar att när man läser det jag hittills har skrivit i detta inlägg så blir man troligen inte särskilt imponerad. En viktuppgång på något hekto på ett helt år är inte direkt övertygande. Men saken är den att det finns inget annat livsmedel som är mer sammankopplat med viktuppgång och dålig hälsa som läsk. Att man ens kan finna den här effekten i flertalet olika studier med olika upplägg på både vuxna och barn talar en hel del för hur robust den här.

Sockersötad läsk gör helt enkelt människor feta. Det är inte på något sätt så att sockersötad läsk är ensam orsak till att folk idag har problem med vikten. Men läsk är det livsmedel som av allt att döma är värst. Det är också ett livsmedel som inte tillför någonting alls av värde till kosten samtidigt som det marknadsförs väldigt hårt till både barn och vuxna.

De här studierna som talar emot sockersötade drycker har ju hopat sig ganska rejält de senaste åren med framför allt flera nyare blindade randomiserade interventionsstudier som dykt upp. Och i samband med det här har man ju också börjat diskutera olika sätt att eventuellt reglera eller på andra sätt få ner konsumtionen av sockersötade drycker likt läsk, juice, saft, energidrycker, sportdrycker, smaksatt mjölk, sötad yoghurt/filmjölk osv.

När vi kommer in på det här området så lämnar vi vetenskapen och går in på politik. Jag har skrivit lite kring den här distinktionen tidigare i inlägget När du har rätt till din åsikt och när du inte har det. Själva informationen finns alltså där, vi vet nu vad läsk och andra sockersötade drycker gör med hälsan. Frågan nu är om vi ska agera på den informationen och i så fall vad vi ska göra? Det är också här som författarna till meta-analysen lämnar läsaren.

In conclusion, our systematic review and meta-analyses provide additional evidence that SSB consumption is associated with weight gain in both children and adults. Our findings have broad implications for developing public health strategies and policies targeting SSBs for weight control and obesity prevention.

Personligen är jag övertygad om att om vi som samhälle vill minska på övervikten så måste vi förändra miljön som människor lever i idag. Och som jag ser det krävs det interventioner från politiker för att det ska bli något meningsfullt av det hela. Det går säkert att göra en skillnad även som idrottsledare, rektor eller liknande men den stora skillnaden tror jag måste till på en högre politisk nivå.

Hur som helst så vet du nu den här informationen och du kan på egen hand faktiskt styra över din vardag. Vi påverkas alla av reklam, produktplacering, priser osv men vi kan alltid förändra miljön runt omkring oss, vår familj och vänner till det bättre och här anser jag att välja bort är ett självklart val.

Det är viktigt här att påpeka att dessa resultaten gäller sockersötade drycker. Det gäller inte lightdrycker vilket jag har skrivit mer om här, Översiktsartikel om sötningsmedel. Jag är inget fan av lightläsk men känner du att du verkligen vill dricka läsk så är evidensen tydlig, lightläsk är mycket bättre än vanlig läsk.

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.

65 svar på “Läsk – världens sämsta livsmedel?”
  1. Som vanligt alltid lika intresant att läsa alla articklar här 🙂
    Jag brukar tänka så här oftast. ”drick inte kallorier” Det finns så klart bra kallorier via mjölk osv men om man ändå håller sig till denna princip kan man få bort ganska mycket av den överskottsenergi många människor idag får i sig varje dag.
    Jag tror inte på att politiskt via skatter osv pilla runt och lagändra vad vi ska äta och inte det har visat sig i andra länder att det kan bli andra fel då. Bra dokumentär om detta här http://www.svtplay.se/video/1154994/ska-vi-forbjuda-sockret

  2. Jag dricker ganska mycket juice och jag har bara märkt av fördelar sen jag började med det, mer energi och jag har inte gått upp nånting i vikt. För mig är mat nånting som först och främst ska ge mig energi och då tycker jag inte socker och juice är så tokigt.

  3. Per:
    Jag dricker ganska mycket juice och jag har bara märkt av fördelar sen jag började med det, mer energi och jag har inte gått upp nånting i vikt. För mig är mat nånting som först och främst ska ge mig energi och då tycker jag inte socker och juice är så tokigt.

    He he, socker och juice inte så farligt????tror du är hyggligt ensam om åsikten att socker är bra mat. Är socker den bästa kolhydratkällan du kan komma på????

  4. Micke: Jag tror inte på att politiskt via skatter osv pilla runt och lagändra vad vi ska äta och inte det har visat sig i andra länder att det kan bli andra fel då. Bra dokumentär om detta här http://www.svtplay.se/video/1154994/ska-vi-forbjuda-sockret

    Mer öl drabbar inte direkt barn och ungdomar 😉 Sen kan det givetvis bli fel. Men om ingenting förändras ska vi inte heller förvänta oss någon förändring av folks hälsa. Det finns flera exempel på där lagförändringar verkligen visat sig göra nytta. Här är ett exempel https://traningslara.se/regler-fungerar/

  5. Micke:
    Som vanligt alltid lika intresant att läsa alla articklar här :)
    Jag brukar tänka så här oftast. ”drick intekallorier” Det finns så klart bra kallorier via mjölk osv men om man ändå håller sig till denna princip kan man få bort ganska mycket av den överskottsenergi många människor idag får i sig varje dag.
    Jag tror inte på att politiskt via skatter osv pilla runt och lagändra vad vi ska äta och inte det har visat sig i andra länder att det kan bli andra fel då. Bra dokumentär om detta här http://www.svtplay.se/video/1154994/ska-vi-forbjuda-sockret

    Jag tycker inte att den dokumentären var så bra faktiskt. Fattar inte vad de där ”hemma-hos”-reportagen fyllde för funktion. Men i övrigt hyfsat informativ på sina håll. Angående skatter så ser jag det som en strikt ideologisk fråga. Antingen tycker man att statliga punktinsatser (som inte måste vara just skatt) för att försöka gynna mer hälsosamma livsvanor är fel av rent ideologiska skäl, vilket är helt okej, eller så inser man att det är ett nödvändigt ont. För någon ”rationell och informerad konsument” som väljer rätt på en fri marknad är en utopi. Det är alldeles för enkelt att tjäna på människors kortsiktiga tillfredsställelse. Själv ser jag helst att vissa livsmedel blir billigare, typ grönsaker och mjölkprodukter kanske, och att man ställer hårda krav på livsmedelsaffärernas tillgänglighet. Inget godis vid kassan, inte ”nybakade” bakverk precis när man kommer innanför dörren etc. Men som sagt, till sist är det en fråga om politisk ideologi.
    /Nicklas

  6. Jag tycker den här socker-/ läskhetsen är störande. Jag dricker mycket läsk, dagligen. 2-3 liter. På kvällarna mjölk. Mycket mjölk. Dricker säkert ca hälften av mitt dagliga energiintag. Och varför inte? Jag äter 3 rejäla mål mat. Ett och annat mellanmål/ snack. Men varför inte dricka? När man behöver vätska, energi och näring.
    I sommar har jag levt utan vatten, utan spis, utan kyl. Utan närhet till affär. Enbart druckit läsk. Och ätit ”skräpmat” av värsta sort! Så mycket jag orkat! Och gått NER 5 kg. Från 63, till 58 kg. Inget jag rekommenderar – men vad gör man utan vatten i kranen, spis, kyl, affär, restaurang? Man travar upp läsk, ostbågar och riskakor, nötter och torkad frukt – i massor! Och överlever. Jag har hållt mig fullkomligt frisk. Varit aktiv, som vanligt. Och är i god kondition.
    Personligen är jag helt övertygad om att problemet inte är socker, läsk eller ”skräpmat”. Utan överflöd – av allt. Bekvämlighet – till överdrift. Och fysisk inaktivitet.
    Vätska, energi (socker) och fysisk aktivitet tycker jag är en ypperlig kombination däremot! Efteråt rejält med näring: Mjölk, spannmål, baljväxter, grönsaker.
    Funkar för mig!

  7. André: ar har jag levt utan vatten, utan spis, utan kyl. Utan närhet till affär. Enbart druckit läsk. Och ätit ”skräpmat” av värsta sort! Så mycket jag orkat! Och gått NER 5 kg. Från 63, till 58 kg. Inget jag rekommenderar – men vad gör man utan vatten i kranen, spis, kyl, affär, restaurang? Man travar upp läsk, ostbågar och riskakor, nötter och torkad frukt – i massor! Och överlever. Jag har hållt mig fullkomligt frisk. Varit aktiv, som vanligt. Och är i god kondition.
    Personligen är jag helt övertygad om att problemet inte är socker, läsk eller ”skräpmat”. Utan överflöd – av allt. Bekvämlighet – till överdrift. Och fysisk inaktivitet.
    Vätska, energi (socker) och fysisk aktivitet tycker jag är en ypperlig kombination däremot! Efteråt rejält med näring: Mjölk, spannmål, baljväxter, grönsaker.

    Klart du kan gå ner om du har ett energiunderskott, dock så tror jag inte din kropp i slutändan mår bra av allt socker. Diabetes typ 2 nästa som följs upp av demens i äldre dar?

  8. André:
    Men varför inte dricka? När man behöver vätska, energi och [B]näring[/B].

    Det är just näring du inte får. Du får i dig ca hälgten av ditt dagliga intag från dryck som inte ger någon näring. Om du i övrigt också äter mest skräpmat är jag övertygad om att du inte får i dag all näring du behöver.
    Det märks kanske inte just nu men det finns risk att det gör det i det långa loppet.

    André:
    I sommar har jag levt utan vatten, utan spis, utan kyl. Utan närhet till affär. Enbart druckit läsk. Och ätit ”skräpmat” av värsta sort! Så mycket jag orkat! Och gått NER 5 kg. Från 63, till 58 kg.

    Det är dock inte vanligt, de flesta som dricker mycket läsk och äter mycket skräpmat kommer vara ganska hungriga om de skall gå ner vikt, men visst går det.

  9. Säkert var min kost i sommar relativt näringsfattig – läsk och ”skräpmat”. Men mina blodvärden är finfina, glukosvärdena också. Och sommar var ett undantagsfall – utan kyl, spis, kranvatten, bil, cykel…
    Normalt äter jag ris, bönor, grönsaker – tre gånger per dag. ”Skräpmat” däremellan. 2-3 liter cola. Nån liter juice. 2-3 liter mjölk. Det är min normalkost. Sedan ca 20 år tillbaks. Hela mitt vuxna liv. Jag har STARKT immunförsvar. Läker ännu som en 20-åring efter skador, olyckor etc. Mycket bra blodvärden, blodtryck etc. Toppkondition helt enkelt. Energiintag på 8-10 000 kcal/ dygn.
    Jag har inte för avsikt att gå ner i vikt. Snarare gå upp! Muskelökning.
    Mjölk ger ju massor av näring! Och energi. Extra energi från läsken.
    Hungrig är jag absolut ALDRIG. Äter mycket, ofta – och alltid tills jag är smockmätt! Helst äter jag både lagad och välkomponerad mat – och ”skräpmat”. Men utan möjlighet till att laga mat, förvara kylvaror – klarade jag mig (uppenbarligen) fint några månader på enbart ”skräp”. Och gick ner. (inte önskvärt – jag försökte verkligen hålla vikten!) Men med bara skräpmat… man saknar variationen!

  10. Bra resumé utav läsk och dess effekt utav sockerintag. Har vid flertalet ggr hittat stora analyser och studier på Internet och tidsskrifter hittat information ang samband mellan Socker och Cancer. Det verkar mer skrämmande än viktuppgång.

  11. André:
    Energiintag på 8-10 000 kcal/ dygn.

    60 kilo och 10 000 kcal per dag – Tjena
    Åker du ett Vasalopp per dag?

  12. Håller med er Niklas och Jacob. Det är en utopi att få folk att handla rätt. Men problemet är just nu tycker jag att det är just det vad som är ”rätt” den stora diskussionen kommer hamna. Är fett mera rätt än kolhydrater? Läser man kostdoctorns blogg så borde väll typ alla kolhydrater egentligen straffskattas så vi alla äter mera fett. Ja så är den eviga diskussionen igång 😉 Det råder väll mer eller mindre konsensus om att Läsk är riktigt dåligt ifrån alla parter så det kanske är iaf en produkt som kan svartlistas. Men det kommer bli grymt mycket gråzoner där forskare och förståsigpåare är helt oense om vad som är rätt och inte.
    Kanske en bättre ide är att vi skapar en konditionsmyndighet där man har kontrollanter ute och ser till att vi alla rör på oss. Klarar man inte milen under en timme osv får man böter 😉

  13. André: Funkar för mig!

    Jo, men om du läst inlägget är det fullständigt uppenbart att det inte fungerar för befolkningen i stort. Så om du tror det fungerar för dig eller inte är ointressant i det stora hela.

  14. andreas carlsson:
    Bra resumé utav läsk och dess effekt utav sockerintag. Har vid flertalet ggr hittat stora analyser och studier på Internet och tidsskrifter hittat information ang samband mellan Socker och Cancer. Det verkar mer skrämmande än viktuppgång.

    Kopplingen är högt blodsocker och cancer. Inte socker och cancer i sig även om socker många gånger kan bidra till högt blodsocker. Men det beror mer på de livsmedel som folk oftast får i sig socker ifrån än socker i sig.

  15. Det här med att staten ska blanda sig i är ju en ganska komplicerad fråga med fördelar och nackdelar som beror på vilket sätt staten faktiskt lägger sig i. Att folk ska ”inse” att de har fel kan man ju säga men motståndarsidan säger ju samma sak så det ger inte så mycket.
    Om vi ska diskutera en fettskatt till exempel så kan man ju, bortsett från vilken ideologisk grundsyn man har på statligt ingripande, konstatera att det inte alls är självklart att en sådan faktiskt minskar fetman. Det måste man vara ärlig nog att erkänna om man ska ha en givande diskussion.
    Här är en studie som tittat på effekten av en fettskatt:
    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0047272709000127
    (Junk-food, home cooking, physical activity and obesity: The effect of the fat tax and the thin subsidy)
    God hälsa är väldigt viktigt, men det är inte det enda som är viktigt för människor. Nöje, inkomst, fritid och konsumtion är andra saker och man måste väga dessa saker mot varandra.
    Personligen är jag lite ambivalent i frågan om staten ska blanda sig i sånt här eller inte. Jag ser gärna att man förbjuder eller åtminstone hårt reglerar reklam som vänder sig till barn (något jag tror att ni har skrivit om här också) men är lite mer tveksam till exempelvis en fettskatt eller liknande.

  16. Jag som alltid tidigare klassat pommes frites som världens sämsta livsmedel: Friterat så det nog knappt finns några vitaminer kvar, inget protein, massor med fett och förr i tiden transfett från frityroljan tror jag, massor med salt.
    Fast gott. Som läsk 🙂

  17. Karl:
    Jag som alltid tidigare klassat pommes frites som världens sämsta livsmedel: Friterat så det nog knappt finns några vitaminer kvar, inget protein, massor med fett och förr i tiden transfett från frityroljan tror jag, massor med salt.
    Fast gott. Som läsk :)

    Det finns mycket som skulle kunna tävla om platsen världens sämsta livsmedel egentligen. Men när det gäller verklig evidens så vet jag inget livsmedel där det finns så mycket bevis för att effekten verkligen blir så negativ som den blir med sockersötad läsk.

  18. Hej!
    Jag ser att du har länkat väldigt många dåliga studier som inte alls visar att socker är något dåligt.
    Person A slutar dricka läsk, resultat går ner i vikt.
    Är det för att läsk är dåligt? eller för att person A har sänkt sitt totala kalori intag?
    Jag låter dig grubbla på den ett tag.
    Person B får i uppgift att dricka 1 33cl coca cola per dag. Före det drack Person B bara lätt dryck.
    Resultatet är att person B går upp i vikt, samma frågor igen, visar det att coca colan gör en fet?
    Eller att ökat kalori intag gör så att man går upp i vikt?
    Du har nog funderat på detta ett tag nu och förhoppningsvis förstått varför studierna du har länkat inte visar att läsk orsakar ökad fett%, utan att ökat kalori intag gör.
    Om du fortfarande är osäker, låt mig ge dig ett senario.
    Grupp A n=10 får i uppgift att fortsätta äta som dom redan gör, men innan dom lägger sig varje dag ska dom dricka 0,5L Röd Coca Cola. Motsvarande 200kcal.
    Grupp B N=10, får samma uppgift fast dom ska äta 160g kykling file, motsvarande 200kcal.
    Min fråga till dig är, vem går upp i vikt mest? (du kan ignorera termiska effekten för nu)

  19. Eson är det första gången du är på den här bloggen? Om du läst lite av alla andra articklar här som rör detta så kanske du själv kan börja se att allt inte är så enkelt. Fast visst naturlagen är som den är trycker man in för lite enrgi så går man ner i vikt och till slut dör man och trycker man in för mycket av den så blir man en tjockis och tillslut dör man av det. Men det är jue olika kvaliteer på den energin man stoppar in och här är det nog ganska stor konsensus att godisvatten är bland det sämsta man kan äta i energiväg.
    Men det finns en del roliga exempel för något år sedan gick den en dokumentär om en kvinna som enbart lever på chipps. http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2011/feb/12/eaten-only-crisps-for-ten-years Så nog kan man även ”leva” på dåliga kalorier 🙂

  20. Hej Eson!
    Jag ser att du inte har läst länkarna 🙂 Här har du ett exempel. En ”extra” liter mjölk gav inte alls samma effekt på vikt och hälsa som en ”extra” liter läsk. https://traningslara.se/1-liter-lask-lightlask-mjolk-eller-vatten-under-6-manader/
    Sen är det ju självklart att viktuppgång eller viktnedgång beror på förändring i kaloriintag. Men säger du till exempel till folk att äta mer nötter går de inte upp i vikt. De kompenserar för dessa kalorierna med att äta mindre av andra.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23761651
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22472037
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17445351
    När du tvingar folk att äta ett extra mellanmål som de normalt inte äter så kompenserar de också dessa extra kalorierna vid andra tillfällen.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10703459
    Även choklad och chips har faktiskt testats på samma vis och inte visat sig ge någon viktuppgång. Det sker alltså en kompensation även där. Du ger folk mer av något och de äter mindre av något annat helt enkelt. Det här händer alltså inte för läsk.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21845219
    Jag kan ge dig många fler exempel på andra livsmedel som inte heller de ger viktuppgång när du bara säger till folk att äta mer av det. Givetvis är det inte bästa sättet att bara säga till folk att äta mer av något. Du vill ju egentligen att de ska äta mindre av något annat med. Men läsk och andra sockersötade drycker är faktiskt ganska unika i att det finns många studier som visar att om du adderar kalorier från dessa så minskar människor normalt inte sitt kaloriintag från andra källor för att fullt ut kompensera. De äter mindre av annat, men inte så mycket mindre som de borde.

  21. Micke:
    Eson är det första gången du är på den här bloggen? Om du läst lite av alla andra articklar här som rör detta så kanske du själv kan börja se att allt inte är så enkelt. Fast visst naturlagen är som den är trycker man in för lite enrgi så går man ner i vikt och till slut dör man och trycker man in för mycket av den så blir man en tjockis och tillslut dör man av det. Men det är jue olika kvaliteer på den energin man stoppar in och här är det nog ganska stor konsensus att godisvatten är bland det sämsta man kan äta i energiväg.
    Men det finns en del roliga exempel för något år sedan gick den en dokumentär om en kvinna som enbart lever på chipps. http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2011/feb/12/eaten-only-crisps-for-ten-years Så nog kan man även ”leva” på dåliga kalorier

    Nja, äter man bara skit så får man nog snabbt brister på vitaminer, tror inte det är så hällsosamt haha

  22. Hej Jakob! 😀
    Jaha, jag trodde ditt budskap var att man går upp i vikt mer av sockerdricka än annan mat av samma kalori mängd.
    Men du menar att läsk är sämre för att det inte ger samma ”kompensation” som annan mat t.ex. mjölk.
    Om vi talar om vad man vill folk ska göra så är det juh självklart att hålla koll på det dom tar in, kalorier, proteiner fetter och kolhydrater samt fiber och vitaminer/mineraler.
    Men världen där folk har tid för det lever vi inte i, så man måste ge sånna här rekomendationer som gör det enklar för folk att hålla vikten, jag förstår 🙂
    MVH

  23. Eson:
    Om du fortfarande är osäker, låt mig ge dig ett senario.
    Grupp A n=10 får i uppgift att fortsätta äta som dom redan gör, men innan dom lägger sig varje dag ska dom dricka 0,5L Röd Coca Cola. Motsvarande 200kcal.
    Grupp B N=10, får samma uppgift fast dom ska äta 160g kykling file, motsvarande 200kcal.
    Min fråga till dig är, vem går upp i vikt mest? (du kan ignorera termiska effekten för nu)

    Jag tycker det lutar åt att du kommer att gå upp mer i vikt om du dricker sockersötad läsk än om du käkar kyckling. Detta på grund av att du kommer att kompensera den käkade kycklingen med mindre mat senare, något som du inte kommer att göra om du dricker den sockersötade läsken. Men det är klart en kalori är en kalori, men du kommer antagligen få i dig mer om du dricker sockersötad läsk..

  24. @rnHomE: Jag tycker det lutar åt att du kommer att gå upp mer i vikt om du dricker sockersötad läsk än om du käkar kyckling. Detta på grund av att du kommer att kompensera den käkade kycklingen med mindre mat senare, något som du inte kommer att göra om du dricker den sockersötade läsken. Men det är klart en kalori är en kalori, men du kommer antagligen få i dig mer om du dricker sockersötad läsk..

    Jo exakt, om det var verkliga personer så skulle dom mest troligt gå upp i vikt mer på coca colan.
    Det var bara en hypotetisk fråga på kalorier in vs ut

  25. Och hur stor skillnad är det egentligen på läsk och diverse sportdrycker som folk trycker i sig i tid och otid? Före, efter och under minsta lilla träningspass ska flaskan fram, i min värld är flera av dessa sk sportdrycker i princip läsk, finns givetvis några bra sportdrycker också men det ska ju enligt min mening främst användas vid långa tävlingar och på träning endast vatten.
    Sprang Midnattsloppet i helgen och förvånades över rekommendationerna i PM.et det skulle laddas och drickas som för det värsta Vasalopp, för så korta lopp vill iaf jag inte har för mkt i kroppen, normala energi eller vätskedepåer räcker ju ledigt för den typen av lopp, eller?
    Tycker det verkar råda en överdriven vätske och energitillskottshybris i motionsvärlden idag, misstänker att det finns ett gäng företag i bakgrunden som har något att sälja….
    Vad säger experterna?

  26. Johan: Och hur stor skillnad är det egentligen på läsk och diverse sportdrycker som folk trycker i sig i tid och otid? Före, efter och under minsta lilla träningspass ska flaskan fram, i min värld är flera av dessa sk sportdrycker i princip läsk, finns givetvis några bra sportdrycker också men det ska ju enligt min mening främst användas vid långa tävlingar och på träning endast vatten.

    Det är i princip samma sak. Och sportdryck när man tränar är för de allra flesta bara dåligt. Undantaget om man kör verkliga långpass eller liknande då det går att motivera. Eller om du ska träna väldigt tätt inpå, typ några timmar senare, och då behöver ha full energi. Annars är sportdryck för tävlingar som vara i alla fall minst 60 minuter. Då är nyttan tveksam om du ätit bra innan. När du är över 90 minuter så verkar sportdryck ha en liten effekt på prestationen.
    https://traningslara.se/sportdrycker-sagas-i-senaste-numret-av-bmj/
    https://traningslara.se/forstor-sportdrycken-ens-traningseffekt/

    Johan: Sprang Midnattsloppet i helgen och förvånades över rekommendationerna i PM.et det skulle laddas och drickas som för det värsta Vasalopp, för så korta lopp vill iaf jag inte har för mkt i kroppen, normala energi eller vätskedepåer räcker ju ledigt för den typen av lopp, eller?

    Det räcker absolut och ja det är överdriven hype kring ”energi” och vätska både inför och under dessa lopp. Sen är de allihop sponsrade av någon sportdrycksförsäljare med. Och ja, sportföretagen har en väldigt stor del i att många människor har en felaktig bild av när och hur du kan ha nytta av en sportdryck.
    https://traningslara.se/kolhydrater-och-prestationsformaga-i-verkligheten/

  27. Andreas:
    Det här med att staten ska blanda sig i är ju en ganska komplicerad fråga med fördelar och nackdelar som beror på vilket sätt staten faktiskt lägger sig i. Att folk ska ”inse” att de har fel kan man ju säga men motståndarsidan säger ju samma sak så det ger inte så mycket.
    Om vi ska diskutera en fettskatt till exempel så kan man ju, bortsett från vilken ideologisk grundsyn man har på statligt ingripande, konstatera att det inte alls är självklart att en sådan faktiskt minskar fetman. Det måste man vara ärlig nog att erkänna om man ska ha en givande diskussion.
    Här är en studie som tittat på effekten av en fettskatt:
    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0047272709000127
    (Junk-food, home cooking, physical activity and obesity: The effect of the fat tax and the thin subsidy)
    God hälsa är väldigt viktigt, men det är inte det enda som är viktigt för människor. Nöje, inkomst, fritid och konsumtion är andra saker och man måste väga dessa saker mot varandra.
    Personligen är jag lite ambivalent i frågan om staten ska blanda sig i sånt här eller inte. Jag ser gärna att man förbjuder eller åtminstone hårt reglerar reklam som vänder sig till barn (något jag tror att ni har skrivit om här också) men är lite mer tveksam till exempelvis en fettskatt eller liknande.

    Jag håller i princip med. Angående ” Det måste man vara ärlig nog att erkänna om man ska ha en givande diskussion” så vet jag inte om du riktar dig till mig men jag menar alltså inte att skatten ska höjas. I synnerhet tycker jag att det är fel med fettskatt. Det är redan en klassfråga och ytterligare dyr mat för de som redan har det sämst ställt är jag helt emot. Därför sa jag ”statliga interventioner” för jag tror att man kan reglera på annat håll än att göra maten dyrare.
    /Nicklas

  28. Hej!
    Tack för svaret och intressanta synpunkter. Jag håller med.

  29. Som sagt, observation av en person är inte så intressant, men bara för att exemplifiera blogginlägget skriver jag denna kommentar. Jag har ett stort Cola missbruk, självklart är det ett mål för mig att bli av med detta och sakta men säkert blir de ”rena” perioderna längre och återfallen kortare. Sommaren är alltid svår, speciellt när man reser en del och kranvatten smakar peck eller är odrickbart på många ställen. Förstår inte riktigt mig själv varför det känns fel att betala för vatten, men men..
    Vilket som, efter att ha blivit rejält dålig av aspartam i slutet av maj började jag dricka vanlig cola. Mängderna är relativt stora, ca 1-1,5 liter/dag. I de riktigt dåliga perioderna har jag druckit light i doserna 3-5 liter/dag. Från slutet av maj till början av augusti hade jag lagt på mig 8 kg, under våren tappade jag stadigt vikt och den enda egentliga skillnaden i kost & motion var just bytet till sockrad cola.
    Av egen erfarenhet från detta mångåriga missbruk så skulle jag vilja påstå att även lightläsken påverkar vikten (antar att jag får insulinpåslag av den), men inte i närheten av hur mycket den sockrade läsken påverkar.
    Just nu är jag ”ren” sedan ett par veckor och artiklar som denna hjälper såklart till för mig att hålla mig ifrån skiten. Tack Jacob.

  30. […] I Sverige ligger vi inte lika illa till och med hjälp av information i riksmaten uppskattar jag det till att vi får i oss omkring 3 procent av våra kalorier från den här typen av drycker. Men där finns stor variation i dessa siffror givetvis och många ligger klart högre än så. Detta i sin tur är givetvis ett problem då man visat att läsk och andra sockersötade drycker verkligen kan ge viktuppgång. Det finns inget annat livsmedel som har visat sig mer potent på den punkten, Läsk – världens sämsta livsmedel?. […]

  31. […] Ska jag fortsätta? Det är liksom halvfabrikatens förlovade land. Det är inte som att man äter en lagom bit kött med en god mättande sallad med avocado och olivolja med kolsyrat vatten eller lite rött vin till. Ett kul inlägg på temat läsk är förövrigt det här som iskallt klassar det som ”världens sämsta livsmedel”. […]

  32. […] Socker i de mängder som de flesta äter idag är alltså av allt att döma inte särskilt farligt så länge som vikten hålls stabil. Problemet med socker är dock att det är väldigt svårt för många att hålla vikten när de äter mycket tillsatt socker. Socker är en av huvudingredienserna i det jag brukar kalla för skitmat och den maten äter människor lätt för mycket av. Det bästa exemplet är läsk som jag skrivit massor om, Läsk – världens sämsta livsmedel?. […]

  33. Kanske fel inlägg att fråga om detta på, eller höra åsikter om… Men, jag har en fråga eller något jag funderar över. Visst borde det vara okej att inte vilja äta fikabröd och sockerrika saker nu för tiden. Det finns massor jag inte gillar, men jag bantar inte. Jag får energi och mår bra av att äta riktig mat. Därför tycker jag att det är jobbigt när jag blir bjuden på fikabröd exempelvis, att jag äter det för andras skull och inte för min egen. Det finns som sagt dessutom, många av dessa jag inte gillar. T. ex. glass och bakelser. Har du några tips eller förstorar jag upp det hela? Jag vill inte få kommentarer då t. ex. barn är i närheten och kan höra vissa vuxna prata om bantning. För jag hör en del prata om sådant. Jag vill inte att barn ska höra sådant. Jag har mycket kunskap om kost och jag vill att barn ska serveras riktig mat och att det är naturligt för dem. Sedan kan de ju få äta bullar ibland om de vill. Men att prata för mycket om nyttigt eller onyttigt när det är bra råvaror vi ska äta, känns bara onödigt. Det är bättree att barn från början får en bra grund och får lära sig att äta riktig mat hemma så att det blir en vana. Jag tänker mycket på sådant här. Dessutom äter jag nog mer än många andra kvinnor, men riktig mat. Tack på förhand! 🙂

  34. Jag vet inte om du trollar André eller om du är riktigt, riktigt förvirrad. Jag tror inte du har koll alls på vad du äter fast du är säkert själv helt övertygad om det. Att du påstår att du skulle ha ätit 10.000 kcal om dan i 20 år och väger 60kg tyder ju på att du kanske mest har druckit 2-3 l sprit och kanske inte så mycket läsk…

  35. […] Så fort du ger djur skitmat, oavsett vilket djur vi pratar om, så kommer det att gå upp i vikt. Det finns även mängder av studier på människor som visar precis samma sak där fast skillnaden är att studierna på människor sällan är så långa så du kan säga något med säkerhet. Det enda livsmedel idag som jag skulle säga det finns tydliga bevis för att det kan förskjuta en persons set-point är läsk. För just läsk finns de nämligen idag flera studier som har visat att om du säger till folk att dagligen dricka läsk så kommer deras vikt att sakta börja öka, Läsk – världens sämsta livsmedel?. […]

  36. […] Resultaten för barn visade också att effekten av att byta ut sockersötade drycker mot lightläsk var större än hela skolinterventioner där man ska lära barnen en hälsosam livsstil, försöka öka deras fysiska aktivitet och uppmana barnen att minska på sitt läskdrickandet.” Källa: träningslära.se […]

  37. […] Sannolikt är det en kombination av att vi får i oss allting så väldigt fort, att vi kan dricka kalorier trots att vi egentligen inte är hungriga och att läsk faktiskt är väldigt belönande, som gör att läsk och andra sockersötade drycker verkligen är dåligt för oss. Jag har skrivit om det här många gånger tidigare men det mesta är summerat i artikeln Läsk – världens sämsta livsmedel. […]

  38. Hej mitt namn är Patrik. Jag känner en kompis som dricker ca 2 liter coca cola om dagen. Men han går inte upp i vikt och äter väldigt mycket godis samt mycket mat. Min husläkare har sagt att vissa har väldigt svårt att gå upp i vikt. Mycket beror på gener och anlag. Säger min husläkare. Jag själv dricker också ganska mycket läsk. Men jag går inte upp i vikt. Jag löptränar 3-4 gånger i veckan. Alla går inte upp i vikt så lätt. Vissa kan äta väldigt mycket och dricka massa läsk. Utan att knappt gå upp något i vikt. Så säger min husläkare i alla fall. Allt beror på hög ämnesomsättning samt gener & anlag. Mvh Patrik Göthlin

  39. […] Innan jag börjar presentera resultaten från olika systematiska översiktsartiklar som berör socker så är det en sak som måste tas upp och det är skillnaden mellan socker i mat och socker i dryck. Det finns idag inget livsmedel som har så mycket evidens mot sig för att vara dåligt för hälsan som sockersötad läsk och andra drycker med socker i. Jag hade en krönika kring det här i Metro i våras som kort summerade detta, ”Det här är världens sämsta livsmedel” , och du hittar mer läsning här på Träningslära om du är intresserad, ”Läsk – världens sämsta livsmedel?”. […]

  40. […] Vissa livsmedel så som sockersötade drycker har man visat kan rubba det här systemet som kroppen har och det är därför du inte bör drick sockersötade drycker. Det finns idag bra med stöd för att om du säger till folk att dricka sockersötade drycker så kommer de över tid att gå upp mer i vikt än en kontroll grupp som inte drycker sockersötade drycker. Du kan läsa mer om sockersötade drycker här, Läsk – världens sämsta livsmedel?. […]

  41. […] flera negativa hälsoeffekter från det. Jag har summerat det mesta kring det här i artiklarna, ”Läsk – världens sämsta livsmedel?” och ”Du kan inte ”kompensera” för skitmat med motion” på Träningslära respektive […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *