Kostdoktorns två sidor

Uppdatering: Några timmar efter att jag publicerade den här artikeln publicerade Kostdoktorn samma artikel på Svenska som han tidigare bara hade på den engelska sidan. Så numera är informationen jag tar upp här under den samma på båda hans sidor. Jag har därför ändrat rubriken ovan och vissa av kontraster mellan sidorna som jag tar upp här under stämmer inte längre. Sakerna jag diskuterar är dock lika aktuella ändå så läs vidare. Mer information hittar du i kommentarsfältet.
——————————————
Jag fick igår ett par meddelande från folk som ville påpeka att Kostdoktorn i ett av sina senare inlägg mer eller mindre tar upp samma saker som jag har sagt i ett par år nu, att problemet är skitmat, inte makronutrienter. Här under är väl den del som mest tag upp just det.

Enligt dr Fung kan extremt fettsnål kost (som risdieten med <10% fett) ibland fungera bra på grund av att man egentligen äter samma mängd kolhydrater men undviker allt annat (nästan inget protein eller fett). Det beror på att all belöning från att äta försvinner, på grund av den extremt monotona kosten – folk äter bara när de verkligen är hungriga. Resten av tiden är de i praktiken fastande.

Mina kommentarer och kritik

Medan jag brukar hålla med dr Fung om det mesta – och hans kommentarer här är logiska – finns det även intressanta poänger i Mingers långa inlägg. Till exempel att ”makronutrient-träsket” för västerländsk skräpmat – mycket kolhydrater, mycket fett – tenderar att vara sånt vi får stor ”matbelöning” av (tänk choklad, glass eller bakverk), och leder till överätande. Det är klart att med växtbaserad riktig mat undviker man detta problem.

När jag läste inlägget och då främst de två paragraferna här ovanför så tyckte jag väl inte direkt att jag höll med de som tyckte att det var väldigt likt det jag brukar säga, även om det utan tvekan är så att Kostdoktorn hintar om att annat, förutom kolhydrater, kan vara ett problem.
Att kostdoktorn hintar om det är inget nytt i sig utan det har han gjort ett par gånger tidigare men sen drar han snabbt tillbaka det påståendet igen när någon påpekat det. Ett exempel har du här, Kostdoktorns på AHS 2012 och kolhydrathypotesen.
Hur som helst så valde jag att också titta in på Kostdoktorns engelska sida och där fann jag också ett inlägg om samma ämne. Själva innehållet i inlägget skiljde sig dock en hel del.
På den engelska siten har nämligen Kostdoktorn gett sig på att faktiskt försöka ge en förklaringsmodell för övervikt. Så här ser den ut (3).

Kostdoktorns förklaringsmodell för övervikt
Kostdoktorns förklaringsmodell för övervikt

Om du har läst min bok skitmat så är det garanterat väldigt mycket som du känner igen här. Jag har ett kapitel om socker, ett om raffinerade kolhydrater, ett om sömn, ett om stress och ett om träning. Stora delar av andra delen i boken handlar om tillgänglighet av mat och jag tar även upp mycket kring måltidsfrekvens och att det inte är något man behöver fundera kring om man inte vill. Så där finns mycket större likheter mellan det jag brukar ta upp här, och skriver om i min bok, om du tittar på Kostdoktorns engelska sida.
Grejen är bara det att jag inte nämner insulin en enda gång i boken Skitmat förutom när jag diskuterar just LCHF. Orsaken är för att det inte behövs. Du kan plocka bort det i Kostdoktorns modell här ovanför med. Där finns nämligen inga belägg alls för att högt insulin är en del av problemet (2). Problemet är skitmat och miljön vi lever i som får oss att äta för mycket av den.
Allting som Kostdoktorn har till vänster i den här modellen finner du rikligt av i ”junk food” eller då skitmat. Det är där problemet ligger. Det är ju också det här som Kostdoktorn hintar till i delar av citatet i den tidigare bilden från hans svenska sida.
Det enda Kostdoktorn egentligen inte tagit upp alls som även det är viktigt är givetvis att fett faktiskt också kan bidra till övervikt, men där får vi nog vänta något decennium eller två innan han säger det 😉

Är alla kolhydrater bara ett problem om du talar svenska?

Det är ganska talande med att Kostdoktorn numera skriver ”fattening carbohydrates” och sen ger han exempel som bröd, pasta och ”junk food”. Om du har varit i de större engelsktalande länderna så vet du att det är i princip omöjligt att få tag i någon form av ordentligt bröd. Det är mest vitt högprocessat bröd i princip rakt igenom om du inte letar upp något nischat bageri eller liknande. Ingen som ifrågasätter om det är dåligt eller inte. Det samma gäller i princip också för pasta och ”junk food” även om jag tycker att han hade kunnat komma på bättre saker än pasta men samtidigt är man inte direkt unik om man säger att pasta är ett problem, det är det nog säkert i mångas kosthållning.
Sen lägger han till fruktos för sig själv vilket även det inte direkt är något som någon ifrågasätter. Han hade givetvis kunnat skriva socker istället då det är så folk äter det men oavsett så är det också givetvis helt okontroversiellt. Folk äter för mycket socker, och det är ett problem.
Men frågan är ju vad som hände med att alla kolhydrater är ett problem? Jag har ingen aning faktiskt…det verkar har smugit sig bort. Nu är det givetvis så att Kostdoktorn endast gett tre exempel i sin modell och det går ju att säga att det egentligen ska finnas mycket mer i listan. Det är ju det som är det fina i att aldrig rakt ut säga vad du tycker om saker och ting.
Läser du dock Jason Fungs inlägg om det hela där han tar upp sin modell, som Kostdoktorn säger att han modifierat, så är det tydligt att Fung struntar i fördelningen av makronutrienter och dessutom är han ganska tydlig med att du får äta mer eller mindre vilken kolhydratkälla som helst så länge som det inte handlar om processad mat.

GL för olika kolhydrater
Ett diagram som visar GL för olika kolhydrater som Jason Fung använder i sitt inlägg.

Kostdoktorn skriver inte någonstans i sitt inlägg att han inte håller med Jason Fung i det här resonemanget när han kommenterar artikeln på sin engelska sida så jag tolkar det som att han håller med i vad som är ”fattening carbohyrates” enligt Fungs definition.
Värt att notera då är dock att den glykemisk belastningen för pasta ligger lika lågt som sakerna åt högre som då är godkända av Fung. Så även pasta borde vara godkänt om vi ska gå efter Fungs resonemang kring glykemisk belastning. Men men, varför vara petig och korrekt…
Numera verkar du alltså kunna följa Kostdoktorns kostråd så länge som du inte äter en hel del av all skitmat och av någon orsak är extra förtjust i smör, men bara om du inte kan svenska 😉

Vi svenskar behöver endast oroa oss för mjölkprotein medan…

Slutligen har han, med små tunna bokstäver, även adderat till animaliskt protein där han nämner mejeriprodukter som exempel. Det är sant att animaliskt livsmedel höjer insulinet och det sker främst på grund av just proteinet i dem.
På Kostdoktorns svenska sida nämns dock först och främst att mjölksocker kan bromsa viktnedgången först efter det nämner han att mjölkprotein också höjer insulin och även det kan vara ett problem (1).
Jag har inte lyckats hitta någonting alls kring andra former av animaliskt protein och insulin på kostdoktorns svenska sida. Om det nu endast är mjölkprotein som han anser är ett problem så kan man ju undra varför han inte bara skrev det i sin förklaringsmodell istället för att använda det mycket mer allmänna ”animal protein”?
Det som är lite humoristiskt här är att det, i alla fall rent epidemiologiskt, inte finns någon koppling mellan naturella mejeriprodukter och övervikt (4, 5) medan det istället finns en mindre, men konsekvent, koppling mellan ett högt intag av kött och övervikt (6).
Tittar du på sambandet mellan köttintag och övervikt över jorden och alltså inte följer personer över tid så är det inte direkt någon tvekan om hur sambandet är.

Folk väger mer i länder där man äter mer kött
Folk väger mer i länder där man äter mer kött

Det här säger ingenting om orsak-verkan givetvis men det gör ändå Kostdoktorns prioritering lite underlig när han säger att mjölk(protein) är sämre än kött(protein).
Min förklaring till varför Kostdoktorn har med ”Ät mindre mejeriprodukter” bland sina viktnedgångstips är helt enkelt för att det i princip bara är det som finns kvar som kan göra maten högbelönande och lättillgänglig om vi snackar LCHF. Plocka bort mejeriprodukterna från en strikt LCHF-kost och vad har du kvar? Det är typ bara kött och grönsaker. Inte så konstigt om folk bara äter när de verkligen är hungriga då.
Kött kan givetvis göras väldigt gott men det kräver en större insats i så fall. Du kan liksom inte bara öppna kylen och ta en bit vilket är väldigt lätt med tex ost.

Kommer Kostdoktorn att ändra sig även på sin Svenska sida?

Frågan som kvarstår nu är ju om Kostdoktorn kommer att bli tydligare med det här även på sin svenska sida? Svaret, tror jag, är att han kommer att göra det efterhand.
Läser du på hans svenska sida så har han redan uppenbarligen ”snott” en hel del från de dieter som är på framfart i USA vilket är paleo och framför allt glutenfritt trenden. De här trenderna har av någon anledningen ännu inte slagit lika stort här i Sverige och min gissning är för att det helt enkelt inte har getts plats till någon större förespråkare ännu. Det är mycket möjligt att Kostdoktorns nyttjande av argumenten som i USA används inom paleo och glutenfritt som LCHF-argument, samtidigt som han luckrar upp vad han kallar för LCHF, har varit orsaken till det här (han vägrar ju fortfarande definiera LCHF).
Lågkolhydratkost är inte lika stort som det en gång varit i USA och dessutom har kritiken mot lågkolhydratkostens förklaringsmodell varit mer tydlig där vilket gör att få tar den klassiska kolhydrater->insulin->fetma på allvar. Bland annat så har Jason Fung, vilket verkar vara Kostdoktorns nya idol, kritiserat den en hel del. Kanske är det också därför som Kostdoktorn inte kör lika hårt på den linjen på sin engelska sida?
Eller, om man vill vara mer syninsk, så kanske han är mer hård på LCHF-linjen här i Sverige eftersom han numera faktiskt försörjer sig på att folk betalar medlemskap och de som gör det är garanterat i huvudsak inbitna LCHF-are. De kanske inte tycker att det är särskilt kul om de betalat pengar för att höra att ”LCHF is the shit” för att sen efterhand få lite motstridiga budskap?
Det säger även en hel del att Kostdoktorn på sin Svenska sida inte ens länkar till inlägget där Jason Fung faktisk påpekar att han mest säger att folk bör äta lågkolhydratkost eftersom folk vill ha ”twitterversionen” av vad han faktiskt tror/rekommenderar. Istället länkar Kostdoktorn till ett tidigare inlägg av Fung på den svenska sidan medan den engelska sidan får en länk till det senare där du kan läsa följande:

So, you might be wondering, why do I describe my diet as predominantly LCHF with Intermittent Fasting (another great way to lower insulin)? Well, because most people want the Twitter version of my dietary theories, rather than slog their way through 50 or 60 posts (although my upcoming book will make that easier). The closest approximation is LCHF with IF.  It also differentiates it with the failed Low-Fat movement of the last 50 years.
One last point. I absolutely love the fact that Denise entitled her post – A Call for some Evolution of Thought. Because too often we are bogged down in the Low-Fat vs Low-Carb wars. That’s soooo 2007. Or Caloric Reduction as Primary (CRaP). That’s soooo 1982.Or the CIH. That’s soooo 2010.

CIH i det här fallet står för Carbohydrate-Insulin Hypothesis, alltså det som Taubes och Kostdoktorn har förespråkat i många år nu och som jag brukar kalla kolhydrater->insulin->övervikt.

Summering

Det är givetvis väldigt bra om Kostdoktorn ändrar sin uppfattning och börjar säga till folk att de får lov att äta ordentliga livsmedel med kolhydrater. Det är ju trots allt många människor som fortfarande har stort förtroende för honom trots att han många gånger om redovisat för data på, minst sagt, vinklade vis.
Personligen så kanske jag också slipper några av kommentarerna från de mest inbitna LCHF-arna som fortfarande tror att folk blir feta uteslutande på grund av att de äter kolhydrater 🙂

56 svar på “Kostdoktorns förändrade syn på kost och kolhydrater”
  1. ”Personligen så kanske jag också slipper några av kommentarerna från de mest inbitna LCHF-arna som fortfarande tror att folk blir feta uteslutande på grund av att de äter kolhydrater”
    Där tror jag du är överdrivet optimistisk 🙂 Men jag hoppas du får rätt.

  2. Jag tror att gatuköksmaten med en blandning av dåliga kolhydrater och mycket fett är den största orsaken till att så många blir kraftigt överviktiga.
    Många LCHF-are skyller på lättprodukterna vilket jag inte tror ett dugg på. Etableringen av Mc Donalds och andra snabbmatskedjor sammanfaller väl rätt bra med ökningen av människor som ligger över gränsen för fetma?
    Sedan får vi ju inte glömma den fysiska aktiviteten i vardagen som också minskat under samma period.
    Ingår bröd med raffinerat mjöl i det du kallar skitmat Jacob?

  3. Hej Jacob!
    Tack för intresset och den utförliga analysen av mina inlägg. Självklart ger jag dock samma råd på den svenska och den engelska bloggen. Du har tyvärr blandat ihop två olika inlägg.
    Det svenska inlägget du skriver om ovan finns också på den engelska bloggen:
    http://www.dietdoctor.com/in-defense-of-low-fat-denise-minger-vs-dr-fung
    Det engelska inlägget du skriver om publicerades igår på den engelska bloggen och idag på den svenska:
    http://www.kostdoktorn.se/att-ga-ner-i-vikt-det-magiska-sattet-vs-insulinsattet
    Om du tittar närmare ser du att det inte är någon skillnad. Tacksam därför om du rättar i ditt inlägg och ändrar rubriken så att du inte gör felaktiga och orättvisa personangrepp.

  4. Jacob,
    När det sen gäller insulin och kolhydrater så har du och jag som tidigare olika syn på det.
    Att kolhydrater höjer insulinet kraftigt är tydligt och även att fettlagrande insulin är det centrala problemet vid vanlig fetma. Det säger både jag och dr Jason Fung (som också helt tydligt rekommenderar LCHF som kostråd vid fetma och diabetes) liksom tidigare. Att processad skräpmat är ett problem är också gamla nyheter. Så det är knappast några helt omstörtande skillnader mot förr.
    Att jag däremot har lärt mig mer och utvecklat delar av mina råd från 2012 eller än tidigare är självklart. Det vore rätt trist om man aldrig lärde sig något nytt, eller inte vågade uppdatera sina kunskaper alls, eller hur?

  5. Andreas Eenfeldt:
    Hej Jacob!
    Tack för intresset och den utförliga analysen av mina inlägg. Självklart ger jag dock samma råd på den svenska och den engelska bloggen. Du har tyvärr blandat ihop två olika inlägg.
    Det svenska inlägget du skriver om ovan finns också på den engelska bloggen:
    http://www.dietdoctor.com/in-defense-of-low-fat-denise-minger-vs-dr-fung
    Det engelska inlägget du skriver om publicerades igår på den engelska bloggen och idag på den svenska:
    http://www.kostdoktorn.se/att-ga-ner-i-vikt-det-magiska-sattet-vs-insulinsattet
    Om du tittar närmare ser du att det inte är någon skillnad. Tacksam därför om du rättar i ditt inlägg och ändrar rubriken så att du inte gör felaktiga och orättvisa personangrepp.

    Hallå Andreas!
    Jag kollade tidslinjerna innan jag publicerade. Ditt första svenska inlägg kom upp efter Fungs andra inlägg och bara några timmar innan det andra på din amerikanska som du publicerade tidig morgon amerikansk tid.
    Det finns en hel del inlägg på din amerikanska blogg som aldrig har dykt upp på din svenska och jag kan givetvis inte se in i framtiden och därigenom veta att du skulle publicera det här ”andra inlägget” på din svenska sida ett par timmar efter min artikel här. Det går lika väl att tolka som att du slängt upp det här inlägget efter att du läst mitt för att ”rätta mig” inte sant? Särskilt med tanke på att du inte ens har översatt din bild till svenska vilket borde ta typ 5 min max.
    Men givetvis kan jag uppdatera artikeln så det framgår att du nu i det här fallet har samma information på din svenska och din engelska sida.
    Slutligen så är det inte personangrepp att påpeka vad någon gör. Personangrepp är typ om jag skulle kalla dig för idiot, ful eller något liknande.

    Andreas Eenfeldt: även att fettlagrande insulin är det centrala problemet vid vanlig fetma

    Det är ju inte tydligt på något sätt. Du har haft ett antal år på dig att motivera det men ännu inte gjort det. Du sa att du skulle göra det på AHS men så blev det ju inte, https://traningslara.se/annu-inget-bemotande-fran-kostdoktorn/

    Andreas Eenfeldt: Det vore rätt trist om man aldrig lärde sig något nytt, eller inte vågade uppdatera sina kunskaper alls, eller hur?

    Det hade det verkligen varit trist om du (eller någon annan) låst sig helt. Problemet är ju att du inte direkt är tydlig med vad du tycker nu som jag påpekar i inlägget ovan.
    Du kan ju utveckla det jag tar upp där som frågor nu när du ändå är här? Varför står det animaliskt protein när du endast nämner mjölkprotein någonstans? Och varför peka ut pasta när det har lägre GL än flera av sakerna som Fung godkänner i sin post om det är insulinet vi ska fokusera på? Kan du ge fler exempel på ”fattening carbohydrates” som inte är uppenbar skitmat (Junk food)?

  6. Det är ju också viktigt att skilja på vad som orsakar fetma och hur man kan bli smal igen.
    Om det var kolhydrater och insulin som gjorde att man gick upp i vikt så skulle det innebära att man skulle bli fet om man åt enbart kolhydrater.
    Att det sedan kan vara lättare att gå ner genom att utesluta kolhydrater när man är kraftigt överviktig är en helt annan sak.

  7. Tolkar du också Kostdoktorns senaste förklaringsmodell som att makronutrientfördelningen är irrelevant? Det är i så fall en rejäl omsvängning, större än jag först trodde då jag skrev till Dig. (Jag hade nämligen bara läst på hans svenska sida, och där fanns ju inte den nya förklaringsmodellen med.)

  8. Jacob.
    Du blandar hej vilt i dina artiklar.
    Folk tror inte de blir smala när de skär ner på kolhydrater, de VET det av erfarenhet.
    I övrigt är det väldigt få som måste köra strikt, som jag själv tex.
    Ännu färre som även måste ta bort mejerier.
    Den stor majoriteten klarar sig fint på att bara skippa kolisar generellt.

  9. Lasse1, du skall få en utmaning av mig. Ät dig fet på kokt potatis och visa världen att det är kolhydrater som gör oss feta.

  10. Anders:
    Lasse1, du skall få en utmaning av mig. Ät dig fet på kokt potatis och visa världen att det är kolhydrater som gör oss feta.

    Precis! Man blir inte fet om man äter enbart kolhydrater. Man måste som jag skrev tidigare skilja på vad som orsakar fetma och vad som kan få oss att gå ner i vikt när vi väl blivit feta.

  11. Anders:
    Lasse1, du skall få en utmaning av mig. Ät dig fet på kokt potatis och visa världen att det är kolhydrater som gör oss feta.
    🙂

  12. Jonas:

    Jonas:

    Anders:
    Lasse1, du skall få en utmaning av mig. Ät dig fet på kokt potatis och visa världen att det är kolhydrater som gör oss feta.

    Precis det jag gjort och det jag varit innan LCHF 🙂
    Det tog dock ett tag innan kolisarna brutit ner kroppen, ca 30 år… Sedan kom kilona några åt gången under följande år, trots träning och fettsnåla kostråd. Men allt som behövdes var att dra in på kolisar och simsalabim är man normalviktig helt utan träning på bra & god mat.

  13. Lasse1: Precis det jag gjort och det jag varit innan LCHF
    Det tog dock ett tag innan kolisarna brutit ner kroppen, ca 30 år… Sedan kom kilona några åt gången under följande år, trots träning och fettsnåla kostråd. Men allt som behövdes var att dra in på kolisar och simsalabim är man normalviktig helt utan träning på bra & god mat.

    Vad åt du för något och på vilket sätt tränade du?

  14. Maria: Vad åt du för något och på vilket sätt tränade du?

    Ja inte åt han bara kokt potatis ialla fall 🙂 Fast det har han glömt.

  15. Maria: Vad åt du för något och på vilket sätt tränade du?

    Träna konditionsträning, hapkido, taekwondo 3.5 dgr i veckan åt tallriksmodellen, undvek fett och onyttigheter i allmänhet, efter 25 vart det lugnare med träningen det skall erkännas 2-3 dgr i veckan, efter 38 la jag av träningen helt då den ändå inte spelade någon större roll.

  16. Lasse1: Träna konditionsträning, hapkido, taekwondo 3.5 dgr i veckan åt tallriksmodellen, undvek fett och onyttigheter i allmänhet, efter 25 vart det lugnare med träningen det skall erkännas 2-3 dgr i veckan, efter 38 la jag av träningen helt då den ändå inte spelade någon större roll.

    Hur många mål om dagen åt du enligt tallriksmodellen?
    Åt du smörgås, flingor o dyl också? Vilken typ av bröd och hur många mackor per dag?
    Någonting måste ju ha gjort att du gick upp i vikt och en bit kött, 2 potatisar plus grönsaker brukar ju inte vara det som orsakar viktuppgången.

  17. Walter Levy:
    Tolkar du också Kostdoktorns senaste förklaringsmodell som att makronutrientfördelningen är irrelevant? Det är i så fall en rejäl omsvängning, större än jag först trodde då jag skrev till Dig. (Jag hade nämligen bara läst på hans svenska sida, och där fanns ju inte den nya förklaringsmodellen med.)

    Nej, han erkänner ju fortfarande inte att fett kan vara någon form av problem. Men det är en förändring i alla fall, du behöver ju inte längre äta LCHF för att följa hans råd i det senaste inlägget.

  18. Maria: Hur många mål om dagen åt du enligt tallriksmodellen?
    Någonting måste ju ha gjort att du gick upp i vikt och en bit kött, 2 potatisar plus grönsaker brukar ju inte vara det som orsakar viktuppgången.

    Håller jag med om, en bit kött och 2 potatisar/grönsaker om dagen orsakar nog inte viktuppgång.
    Personligen tror jag att det handlar om mängden kolisar(i förehållande till träning/förbränning) och att många sorter kolhydrater ökar hungern då de påverkar blodsockret vilket leder till ännu mer förtäring av dessa, det är ju framför allt dessa som finns tillgängliga överallt dygnet runt.
    Har själv upptäckt att jag kan äta vilka sorters kolisar som helst utan att vikt/mage påverkas, så länge som jag håller det till en låg % av mitt intag.
    Spelar ingen roll om det är rotfrukter eller glassbåtar.
    Så länge som mina muskler är tomma på glykos så kan jag äta mig mätt på kolhydrater om jag vill utan att känna hunger förren dagen efter, äter jag däremot kolisar 2 dgr i rad så kommer både suget och hungern tillbaks och jag måste äta oftare..

  19. Vill lägga till..
    ” förren dagen efter, äter jag däremot kolisar 2 dgr i rad så kommer både suget och hungern tillbaks och jag måste äta oftare.. ”
    Lika ofta som förmodligen du äter, var 3-4 timme. oavsett skillnaden i träning som jag misstänker du gör en hel del av 🙂
    Sockerdrift kräver att man äter ofta, oavsett om man tränar eller ej.

  20. Lasse1: Håller jag med om, en bit kött och 2 potatisar/grönsaker om dagen orsakar nog inte viktuppgång.
    Personligen tror jag att det handlar om mängden kolisar(i förehållande till träning/förbränning) och att många sorter kolhydrater ökar hungern då de påverkar blodsockret vilket leder till ännu mer förtäring av dessa, det är ju framför allt dessa som finns tillgängliga överallt dygnet runt.
    Har själv upptäckt att jag kan äta vilka sorters kolisar som helst utan att vikt/mage påverkas, så länge som jag håller det till en låg % av mitt intag.
    Spelar ingen roll om det är rotfrukter eller glassbåtar.
    Så länge som mina muskler är tomma på glykos så kan jag äta mig mätt på kolhydrater om jag vill utan att känna hunger förren dagen efter, äter jag däremot kolisar 2 dgr i rad så kommer både suget och hungern tillbaks och jag måste äta oftare..

    Jag menade i och för sig inte att köttet och potatisen var det enda man åt på dagen men många säger att dom ätit enligt tallriksmodellen när dom i själva verket ätit en hel del annat också. Dom flesta brödsorter är ju snabba kolhydrater och det är lätt att stoppa i sig en macka för mycket när man är hungrig. LCHF bygger ju mycket på riktig mat men om man skulle hålla sig till det när man äter blandkost så skulle det nog gå bra det med för många.
    Sedan har förstås portionerna betydelse också men om man enbart skulle äta 3 lagade mål mat per dag och inget annat så skulle nog mycket vara vunnet.
    Om man tog bort allt i livsmedelsbutikerna som innehåller socker och vitt mjöl så skulle det bli ganska tomt i hyllorna…

  21. Är nog beredd på att hålla med om att mjöl och socker står för absolut största delen överviktiga och metabola problemen. Tyvärr tror jag att potatis och ris har fått ta emot onödigt med stryk och skulle vara helt ok om det inte var så att mjöl & socker förstört det metabola systemet, med förstört system som tex jag har så blir jag tvungen att även avstå de små källorna då jag är extra känslig för just mängden.

  22. Lasse1: Precis det jag gjort och det jag varit innan LCHF
    Det tog dock ett tag innan kolisarna brutit ner kroppen, ca 30 år…

    Känner du inte själv hur pinsamt det är att skriva sådana saker?

  23. Karl: Känner du inte själv hur pinsamt det är att skriva sådana saker?

    Vad menar du?

  24. ”Personligen så kanske jag också slipper några av kommentarerna från de mest inbitna LCHF-arna som fortfarande tror att folk blir feta uteslutande på grund av att de äter kolhydrater”
    Kommentarerna kommer säkerligen att fortsätta så länge det finns folk som faktiskt blir feta uteslutande på grund av att de äter kolhydrater. Det är givetvis INTE samma sak som att man blir fet av kolhydrater. Men det ger ju inte en lika vass artikel, eller hur.

  25. Bra kommentar Johan 🙂
    Och vi är många, flera 10 000 tals bara i Sverige, och fler blir vi ju längre fetmaepidemin fortsätter.

  26. johan:
    ”Personligen så kanske jag också slipper några av kommentarerna från de mest inbitna LCHF-arna som fortfarande tror att folk blir feta uteslutande på grund av att de äter kolhydrater”
    Kommentarerna kommer säkerligen att fortsätta så länge det finns folk som faktiskt blir feta uteslutande på grund av att de äter kolhydrater. Det är givetvis INTE samma sak som att man blir fet av kolhydrater. Men det ger ju inte en lika vass artikel, eller hur.

    Att du gick ner i vikt när du slutade äta kolhydrater betyder inte att det är kolhydraterna som gjorde att du blev fet.

  27. Det mest pinsamma är nog att ni oerfarna bloggare försöker er på att diagnoserna uppkomsten av fetma.
    Tro att det hjälper med bra matte, tabeller och en kaloribrännare, sedan försöka jämföra sig med en mångårigt erfaren läkare som specialiserat sig på just diabetes och fetma….
    Vad kvalificerar er förutom ovan redskap?

  28. Skulle vara intressant med en artikel om hur många % kostdoktorn hjälpt och hur många ni hjälpt samt vad skillnaden är procentuellt 🙂

  29. Lasse1:
    Skulle vara intressant med en artikel om hur många % kostdoktorn hjälpt och hur många ni hjälpt samt vad skillnaden är procentuellt

    Nu blandar du ihop uppkomsten av fetma och viktnedgång. LCHF kan vara ett bra sätt för kraftigt överviktiga att gå ner i vikt JA!!! MEN det betyder inte att orsaken till att dom från början började gå upp i vikt var att dom åt kolhydrater. Skräpmat kan många gånger vara en orsak till viktuppgång och du höll ju själv med om att raffinerat mjöl och socker inte är bra. Blandar man sedan dåliga kolhydrater med fett så blir det ännu värre.
    Min sambo som jojo-bantat i hela sitt liv har nu gått ner för gott genom att minimera fettintaget. Så kallad fettsnål kost innehåller för mycket fett för att banta på.

  30. & här kommer min teori:
    Om du slutar träna helt och inte tränar på ett år, väger du exat samma som när du sluta är du frisk.
    Har du gått upp något så har du förmodligen någon underliggande sjukdomsorsak.
    båda är rätt i sak, det gör oss inte till experter för det. Jag och många andra är levande bevis för det. Friska går inte upp av att äta för vi slutar när vi är mätta. om något påverkar dig att mer än du förbränner så har du förmodligen någon liten störning på systemet. mellan lekman till lekkvinna 🙂

  31. Om din man är viktstabil och mår bra fast han inte tränar så äter han rätt skulle jag vilja påstå. oavsett om det är lite fett eller lite kolisar.

  32. Lasse1:
    & här kommer min teori:
    Om du slutar träna helt och inte tränar på ett år, väger du exat samma som när du sluta är du frisk.
    Har du gått upp något så har du förmodligen någon underliggande sjukdomsorsak.
    båda är rätt i sak, det gör oss inte till experter för det. Jag och många andra är levande bevis för det. Friska går inte upp av att äta för vi slutar när vi är mätta. om något påverkar dig att mer än du förbränner så har du förmodligen någon liten störning på systemet. mellan lekman till lekkvinna

    Raffinerade kolhydrater mättar extremt dåligt. Det är därför jag aldrig har gillat luftbröd. Att det var så skadligt för hälsan visste jag inte. Sönderraffinerade kolhydrater gör både att man inte känner sig mätt när man ätit tillräckligt och att man blir hungrig fort igen eftersom matsmältningssystemet inte behöver jobba med dom.
    För min del blir jag också hungrig lika fort eller fortare om jag sitter stilla än om jag är fysiskt aktiv och förbrukar väldigt mycket mer energi. Det är ju inte så svårt att räkna ut att man lättare går upp om man äter samma mat och sitter stilla än om man gör av med en massa energi. Även för mycket stillasittande kan paja mättnadssignalerna.

  33. Just detta har jag testat, på mig själv för att försöka förstå varför jag är så känslig för just kolisar…
    ”Sönderraffinerade kolhydrater gör både att man inte känner sig mätt när man ätit tillräckligt och att man blir hungrig fort igen eftersom matsmältningssystemet inte behöver jobba med dom.”
    Det har jag testat genom att äta bara kolisar vissa dagar, ibland nyttigare ibland även rent sk*t så som 6 glassbåtar på raken 😉
    Det har inte spelat någon roll så länge som jag endast äter en dag, äter jag 2 dgr så blir jag fortare hungrig igen och börjar äta oftare och oftare.
    så 6 glassbåtar och 20 timmar senare äter jag som vanligt strikt LCHF och påverkade inte mig så som jag och du trodde, jag tror det beror på att mina glykongenlager är på minimum, men det är bara spec från min sida..

  34. En annan sak är på Strikt LCHF kan jag lätt missa att äta överhuvudtaget, kan vara och snickra på huset/måla om såga ner träd från 07:00 på morgonen endast dricka vatten och sluta när solen går ner vid 23:00 utan vare sig avbrott, hunger eller känna mig trött.
    De kunde jag inte innan då var jag knäsvag efter 5 timmar och måste äta.

  35. Lasse1:
    Det har jag testat genom att äta bara kolisar vissa dagar, ibland nyttigare ibland även rent sk*t så som 6 glassbåtar på raken

    Om din definition på kolhydrater är lika med ”glassbåtar” så förstår jag varför du inte höll vikten…

  36. Inte dags att sätta ner foten på helt irrelevanta inlägg som bara gör det svårt att läsa kommentarerna?

  37. Men hur inlärningsresistenta är ni??
    Klart man får jobba som tusan för att käka tillräckligt med kokt potatis för att gå upp i vikt!
    Lägg till något gram fett och det blir hur lätt som helst!
    Men jag har testat motsvarande kokt-potatis-dieten – stor volym, inget fett, minimalt protein. Litelite andel protein. Maximalt med stärkelse.
    Och mådde SKIT. BlodsockerBergochDalbana, dåliga värden, ingen energi och humör som en dödslängtande zombie.
    Är DET verkligen ett liv att leva??
    Tycker inte jag. Och slevar vitlökssmör på en entrécote och konsumerar minst dubbelt så många kalorier, har tio gånger så mycket energi, och hundra gånger bättre humör.
    Med LCHF blir jag en värdig människa igen.
    Om den här bloggen stör er till det motsatta så har vi åsiktsfrihet i det här landet, så det är helt ok att dra nån annan stans.
    Sjas!!

  38. Maria: Att du gick ner i vikt när du slutade äta kolhydrater betyder inte att det är kolhydraterna som gjorde att du blev fet.

    Men för guds skull, läs vad jag skriver.

  39. Lasse1:
    Just detta har jag testat, på mig själv för att försöka förstå varför jag är så känslig för just kolisar…
    ”Sönderraffinerade kolhydrater gör både att man inte känner sig mätt när man ätit tillräckligt och att man blir hungrig fort igen eftersom matsmältningssystemet inte behöver jobba med dom.”
    Det har jag testat genom att äta bara kolisar vissa dagar, ibland nyttigare ibland även rent sk*t så som 6 glassbåtar på raken
    Det har inte spelat någon roll så länge som jag endast äter en dag, äter jag 2 dgr så blir jag fortare hungrig igen och börjar äta oftare och oftare.så 6 glassbåtar och 20 timmar senare äter jag som vanligt strikt LCHF och påverkade inte mig så som jag och du trodde, jag tror det beror på att mina glykongenlager är på minimum, men det är bara spec från min sida..

    Vad åt du när du åt nyttiga kolhydrater i experimentet? Det är intressant även om man inte direkt kan jämföra med en person som äter kolhydratrik mat hela tiden.

  40. johan: Men för guds skull, läs vad jag skriver.

    Ok, då missförstod jag dig men du kan väl förtydliga vad du menar. Jag läste en gång till nu men jag förstår inte.

  41. Som Beholder redan har påpekat så kan ni väl flytta er diskussion kring vem som har bäst anekdot någon annanstans? Jag föreslår att ni byter mejl med varandra eller liknande.

  42. Maria: Vad åt du när du åt nyttiga kolhydrater i experimentet? Det är intressant även om man inte direkt kan jämföra med en person som äter kolhydratrik mat hela tiden.

    Om jag får svara.
    De gånger jag testat har jag provat olika kombinationer.
    Tex.
    Lägga till kokt potatis eller ris.i olika former.
    Äta pizza eller bara rent skit som exemplet ovan. Det är svårt att komma upp i hög kolhydrat mängd på rena grönsaker.

  43. Men det är inte så som man får höra ofta av friska träningsmänniskor, att man antingen äter helt fel och är någon sorts kakmonster eller andra sidan ->”Ja men du går ner för att du har en enorm viljestyrka och äter mindre än du förbränner”.
    Mitt liv är väldigt enkelt på LCHF.
    Ät så mycket jag vill och drick så mycket alkohol jag vill och jag är helt viktstabil utan träning.
    Så ja kolhydrater kan man visst gå upp av MEN DET MÅSTE INTE VARA SÅ, i slutändan handlar det förmodligen om något i kroppen som är trasigt.

  44. Elle… Vet du vilken blogg du är på??

    Elle:
    Om den här bloggen stör er till det motsatta så har vi åsiktsfrihet i det här landet, så det är helt ok att dra nån annan stans.
    Sjas!!

  45. Jacob Gudiol:
    Som Beholder redan har påpekat så kan ni väl flytta er diskussion kring vem som har bäst anekdot någon annanstans? Jag föreslår att ni byter mejl med varandra eller liknande.

    Intressant syn på saken. Det är alltså inte kolhydraternas inverkan på kroppen som är intressant utan bara om Kostdoktorn har ändrat sig eller inte. Jag försökte få igång en diskussion kring begreppet anekdot i kommentarsfältet under artikeln där du tog upp det Jacob men det kom inget inlägg från dig. Det skulle vara väldigt intressant om det kunde komma igång en diskussion där.
    Människors egna iaktagelser och resultat avfärdas ofta som anekdoter men genom att skaffa mig grundkunskap och sedan iakta hur min egen kropp har reagerat på kostintag och motion så har jag nått fantastiska framgångar och blivit av med massor av olika hälsoproblem.
    Jag tycker det är jätteintressant att läsa dina blogginlägg Jacob annars skulle jag inte vara här men att tjabba om vad Andreas sagt eller inte sagt tråkar ut mig.

  46. Maria: Det är alltså inte kolhydraternas inverkan på kroppen som är intressant utan bara om Kostdoktorn har ändrat sig eller inte.

    Kolhydraters inverkan är väldigt intressant. Men det kan vi inte få några svar på via diskussioner likt den du har med Lasse1. Den diskussionen är totalt meningslös då det finns en otrolig mängd variabler som inte är kontrollerade.

  47. Jacob Gudiol: Kolhydraters inverkan är väldigt intressant. Men det kan vi inte få några svar på via diskussioner likt den du har med Lasse1. Den diskussionen är totalt meningslös då det finns en otrolig mängd variabler som inte är kontrollerade.

    Tyvärr missar dom ofta variabler även i studier. Det jag försökte få ut genom frågorna till Lasse var vad han faktiskt hade ätit när det inte funkade för honom. Han hade ju tränat samtidigt vilket ofta kan vara orsaken i andra fall. Många som går över till LCHF har ätit mjölmat med finmalet mjöl, socker och vitt ris och går man uppåt i vikt så är det ju något som inte har blivit bra. Mängden mat har ju också betydelse så du har ju helt rätt i att det är många variabler att ta hänsyn till. Förutom träning så har även fysisk aktivitet i vardagen betydelse.
    Det finns i alla fall en stor grupp människor som tror att LCHF är det enda sättet att äta som fungerar för dom. Jag tror inte man kan övertyga dom genom studier. När det gäller mättat fett t ex så finns det två sidor och båda baserar sin uppfattning på studier.
    Krig löser ingenting och det gäller även kosthållning. Att få veta vad människor faktiskt har gjort, vad resultatet blev och vad dom drog för slutsatser ger mig mycket mer än en fight där positionerna ändå är rätt låsta.
    Det finns en hel del i blogginlägget ovan som är intressant att diskutera. Dock inte med fokus på vad Kostdoktorn har skrivit eller inte skrivit.
    Att det inte är så enkelt som att undvika skitmat kan jag skriva under på. Jag frågade också om du räknade bröd med finmalet mjöl som skitmat. För egen del har jag aldrig ätit skitmat men än högst marginellt. Ändå gick hälsan åt pipan och det med besked. Om du räknar in smörgås i skitmat så har jag dock ätit det. Mjölkprodukter funkar inte för mig så där kanske Kostdoktorn har en poäng i alla fall. Jag har sett många LCHF-are som berättat att dom fått fart på viktnedgången först när dom slutat med mjölkprodukter.
    Du nämner Paleo och där kan jag reta mig på att LCHF-arna kallar ett LCHF-koncept för Paleo samtidigt som Staffan Lindebergs Paleo är snål på mättat fett. Själva vitsen med ett namn på ett koncept är ju att man skall veta vad människor menar när dom säger att dom t ex äter Paleo. Nu vet man det längre.

  48. Nu vet man inte det längre skall det vara. Jag upptäcker ofta att jag glömt ord men här finns väl inget sätt att rätta till i det man har skrivit? Jag får f öv inga mejl om något hänt här men jag får det på dina andra sidor och jag har kryssat i att jag vill ha det.

  49. Jag tror att du missförstod Jakob. Han bad inte om fler anekdoter och diskussion off topic från din sida, utan att du tar dessa där de hör hemma. Försök få tag på mejlen till Lasse1 t.ex.?

  50. Anders, en av dem...: Om din definition på kolhydrater är lika med ”glassbåtar” så förstår jag varför du inte höll vikten…

    Varför då? 6 glassbåtar är ju bara 1100 kcal. Sedan var det väl inte riktigt så han sa va? En liten halmgubbe gjorde du. Lömskt..

  51. Patric: Varför då? 6 glassbåtar är ju bara 1100 kcal. Sedan var det väl inte riktigt så han sa va? En liten halmgubbe gjorde du. Lömskt..

    Inte det minsta lömskt. En slumpmässigt vald glassbåt från SIA innehåller 13g fett, 30g kolhydrat och 3g protein. Det betyder att den innehåller *lika mycket* energi från fett och protein som från kolhydrater…

  52. Emil:
    Jag tror att du missförstod Jakob. Han bad inte om fler anekdoter och diskussion off topic från din sida, utan att du tar dessa där de hör hemma. Försök få tag på mejlen till Lasse1 t.ex.?

    Vad tycker du var mest intressant i blogginlägget?
    Vad skulle du tycka var intressant i en diskussion angående blogginlägget?
    Vad menar du med anekdot? Vad betyder det i din värld?

  53. Bra blogg som jag hittade när jag googlade på ”forskning gluten farligt för alla” eller hur det nu var jag skrev (och fann ditt gluten- och veteinlägg).
    Så då måste jag passa på att berömma dig. Det är sällsynt att hitta folk som tänker själva och söker hälsa och sanning. De flesta verkar handplocka studier för att stödja egna teorier, ofta extrema teorier innefattande förföriska dieter.
    Det som ska stå i fokus borde ju vara hälsa! Och man måste kunna ändra sig. jag ändrade mig ganska tvärt när jag, mot min vilja, läste en bok av Matt Stone. Sedan har min hälsa gått framåt.
    Jag tror verkligen att det största man kan göra för sig själv är att sluta äta processad skräpmat. Och de undantag man gör (för det kan man göra ibland enligt mig) kan man ganska lätt kolla så att man undviker de värsta farorna. Det finns liksom godis utan konstigheter, och likadant godis med mängder av tveksamheter. Samma med McDonaldsmat.
    Då och då hittar man ändå stöd för att vissa saker inte är bra. Att man bör undvika att överdriva intaget, eller kanske kämpa lite för att minimera. Vissa fettsyror tycks vara inte så oskyldiga, men finnas i hög mängd överallt i processad mat. Socker verkar vara mindre farligt, men säkert är det inte bra att äta mycket av något som saknar annan näring.
    Problemet med spannmål. För att slippa antinutrienter, måste man baka själv på ett omständligt sätt, eller använda vitt mjöl. Men då saknar ju det vita mjölet en hel del näring, samt har, särskilt i vissa länder, märkliga tillsatser. En lösning är kanske att använda mycket potatis och frukt, och acceptera spannmål när det inte är lätt att undvika.
    Ofta tror jag att farorna med vitt mjöl och socker som visas i undersökningar, kommer sig av att produkter med dessa ingredienser, innehåller mängder med annan skit. Är det verkligen sockret? Eller är det margariner, oljor, tillsatser? Man får tänka till lite och se hur undersökningr utformats.
    Naturligtvis blir man inte fet av kolhydrater. Man blir fet av att äta mer än man gör av med. Det brukar reglera sig naturligt, men nu gör det inte det hos alla. Vissa har sjukdomar (ex hypotyreos). Andra äter på ett sätt som får dem att äta mer. Antingen rewardeffekter, eller att upprepade bantningskurer och skuldbeläggande av sig själva, gör att man bygger upp ett mentalt sug, liknande det som bulimiker har.
    Utesluter man en makronutrient, blir maten inte lika belönande och smaklig. Man äter mindre. Man kan även lyckas med detta om man utesluter processad skräpmat, då riktig mat oftast inte har sådan belöningseffekt, eller kombinerats så att man gärna äter för mycket.
    Frukterianer, som lever på enbart kolhydrater, är inte feta. Det borde de vara om Kostdoktorn har rätt. Men nej, de är bland de smalaste som finns.
    Att smakligheten och belöningseffekter betyder mycket, ser man lätt på att de flesta LCHF:are som bakar en massa nötbröd och LCHF-bakverk, inte är särskilt smala. Det är ofta också så att viktnedgången avstannar när LCHF-folket upptäcker bakverken inom LCHF.

  54. Kostdoktorn omnämns t.o.m. i amerikanska böcker, som en av världens största mästare på att vinkla och handplocka studier.
    Och självklart hjälper han fler än jag gör. Han lägger mycket mer tid och energi på det här. Men de som inte blir hjälpta av honom är också många fler än de som inte blir hjälpta av mig. Jag får ständigt mail av personer som följt mina råd (Matt Stone- och Ray Peat-inspirerade) och som plötsligt har stabil vikt, stabil mens (och som har haft oregelbunden eller ingen innan), har blivit piggare och som känner sig befriade från extrema dieter.
    Råden är enkla, och man utesluter inte direkt vanlig mat utan tänker sig för. Ett litet antal parametrar bör man tänka på, men inget svårt som kräver att man ständigt är utanför i alla matsammanhang. Dessutom ingår undantag där man kanske undviker det allra värsta, eller skiter i även det.
    Undantagen finns där, då den stress mat-utanförskap skapar är värre än att äta fel smör på mackan en gång på en begravning, eller att hoppsan, köpa en läsk en gång i månaden. Detta talar även Kresser och andra mer och mer om.
    En diet likt LCHF, som får dig helt ur balans vid minsta undantag – säger ju sig självt att det inte är riktigt bra. Eller att den som har diabetes 1 och klarar sig utan medicin om den äter LCHF strikt. Ja, kanske, men insulinet hjälper den ju att kunna få viktiga kolhydrater. Varför återgå till en tid då diabetiker inte kunde ta del av viktiga kolhydrater. Nu finns ju dessutom pumpar som ser till att hålla nivån väldigt jämn. Det betyder inte att man måste vräka i sig kolhydrater som gör en svajig om man är känslig, bara att man inte måste utesluta.
    Jag hör ständigt om hur bra LCHF är och hur många kg den eller den personen gått ned. Men det tar några år innan de stora metaboliska skadorna visar sig, eller tills man lakat ur någon ”depå” eller låtit något system gått helt ur balans. Själv kunde jag vara anorektiker i 11 år innan jag kollapsade. Innan dess verkade det mer vara fördelar (nu vet ju alla att det inte är det, men jag blev mer social, piggare, orkade mer, åt bättre mat det lilla jag åt o.s.v. – hade bra värden. Och så grunt tittar man på LCHF också om man bara kollar vikt och att inte kolesterolvärdena är helt off).
    Det finns också alltid en och annan person som klarar LCHF eller annan extrem diet. Och det är dessa som bloggar. Det är inte jag, som mår dåligt av LCHF, som bloggar för LCHF. Inte de som får sådana sug av LCHF att de ger upp hela tiden (ett bevis på att det faktiskt inte funkar för dessa). Och inte de som går upp i vikt, tappar går eller annat.
    Hade kostdoktorn jojobantat i 30 år? Hade han haft bulimi i 25 år? Anorexi i 20? Har han svårmedicinerad hypothyreos? Inte vad jag vet. Det har oftast inte de framgångsrika LCHF:arna.
    Hade han lite allmänt dåligt välfärdsproblem med sina värden? Ja, kanske det. Hade ”riktig mat” med kolhydrater gått lika bra eller bättre? Ja, troligen. Han åt troligen inte genomtänkt hemlagad mat utan en massa charkvaror, margariner eller oljor innan. (Spekulation, jag påstår inte att det måste vara så, men det är inte långsökt, utan rätt troligt.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *