Det finns ingen orsak att vara rädd för aspartam

Jag vet inte egentligen varför jag skriver det här då det kommer få mig att börja koka framför tangentbordet men jag antar att någon måste göra det då det har fått en otroligt stor spridning och fortfarande sprids med enorm fart.

Det jag syftar på är sidan Matfusket på Facebook som i veckan la upp en text kring aspartam. Om du är en av de troligen få lyckliga som inte redan har fått den här texten framför dig på Facebook och känner att du vill slösa några minuter av ditt liv så kan du läsa hela deras inlägg om du trycker på miniatyrbilden här till höger.

Hela deras inlägg kan i princip annars summeras med inte ett enda rätt. Men vi börjar från början och går igenom allting punkt för punkt.

Fenylalanin – en aminosyra som vi alla äter varje dag

Det första vi får veta i Matfuskets inlägg är att Fenylalanin finns i aspartam. Du har säkert läst den lilla varningen som står på alla produkter sötade med aspartam:

Innehåller fenylalaninkälla

Med dagens fobi för i princip allting så är detta nog för att få många människor att undra och bli oroliga och detta har givetvis Matfusket spelat på i sitt inlägg.

Matfuskets totalt korkade text kring aspartam
Tryck för att läsa hela texten. En liten varning dock. Det kommer vara några minuter som du aldrig får tillbaka av ditt liv.


Men vad är då Fenylalanin? Jo det är en av de 20 aminosyror som vår kropp behöver varje dag för att din kropp ska kunna fungera. Det är till och med så att fenylalanin faktiskt är en av de 8 aminosyror som du MÅSTE få i dig via kosten för att du ska kunna överleva.

Din kropp måste ha denna aminosyra för att kunna bygga det material som behövs för din överlevnad och det enda sättet för din kropp att få tillgång till Fenylalanin är att du äter det.

Är det då svårt att få i sig fenylalanin? Det är inte svårt alls. Varje dag får genomsnittssvensken i sig kanske 2-4 gram fenylalanin. Om du tränar och äter lite extra protein och då gärna fullvärdigt protein så kommer du ligga högre än så i intaget.

Hur mycket fenylalanin kommer då från lightläsk? Det beror givetvis på hur mycket du dricker men undersökningar på den generella populationen visar att i medeltal får vi i oss ungefär 1,5 mg fenylalanin per kilo kroppsvikt från olika lightprodukter varje dag (1). De som dricker allra mest lightläsk kan komma upp i ungefär 5-7,5 mg under en ”bra” läskdrickardag.

Så även storkonsumenter av lightprodukter sötade med aspartam får alltså i sig mindre än 1 procent av sitt dagliga intag av den essentiella aminosyran fenylalanin från lightläsk.

100 gram kycklingfile innehåller faktiskt hela ~250 mg fenylalanin. Ett endaste glas mjölk innehåller ungefär 180 mg fenylalanin. LÅT OSS ALLA NU BLI RÄDDA FÖR KYCKLING OCH MJÖLK!!! Vi måste börja sprida detta till massorna!!! Kanske skapa en grupp på facebook där vi skrämmer upp folk med svåra ord som vi säger är ord på giftiga ämne trots att det är något vi äter i stora mängder varje dag och måste få i oss för att överleva?

Nä, tillbaka till allvaret, eller så allvarligt som ett sånt här inlägg kan bli med tanke på seriositeten i det inlägg som bemötts. Varför finns då informationstexten ”Innehåller fenylalaninkälla” på alla lightprodukter? Jo för att det faktiskt finns en verklig sjukdom där de får svårt att ta till vara på fenylalanin och får de i sig för mycket kan de få allvarliga skador (2).

Dessa personer måste hålla en väldigt strikt diet, särskilt under uppväxten, för att inte riskera allvarliga skador. Dessa personer behöver därför veta att det finns fenylalanin i produkter sötade med aspartam. Men det innebär inte att de bara undviker aspartam, de måste undvika en väldig massa annat med, bland annat kycklingfilé och mjölk 😉 I princip lever de på en lågproteindiet, just för att det finns rikligt med fenylalanin i de allra flesta proteinsorter, särskilt animaliska.

Asparginsyra – ännu en aminosyra som du dagligen stoppar i dig

Punkt två på listan med ”farliga kemikalier” som vi tydligen ska vara rädda för är asparginsyra. Trots sitt kanske lite exotiska namn så är det inget ovanligt ämne. Precis som fenylalanin är nämligen asparginsyra en av de där 20 aminosyrorna som allt protein i din kropp är uppbyggt av. Det är också en aminosyra som du äter rikligt av varje dag och den mängd du får i dig via aspartam kan du högaktligen skita i 🙂

Metanol som bryts ner till formaldehyd

Nästa sak vi ska bli rädda för när det gäller aspartam är enligt gänger på matfusket metanol. Denna hemska ”kemikalie” får vi veta bryts ner till formaldehyd som sen tydligen blir kvar i kroppen enligt matfuskets säkra källor (läs Aftonbladet, Mercola och andra randomsidor på nätet).

Metanol finns i flera vanliga livsmedel, inte bara i aspartam
Innehållet av metanol i några vanliga livsmedel


Men hur mycket metanol får vi då i oss när vi dricker lightläsk sötad med aspartam? Den vanliga dosen ligger på 55 mg/liter och det finns ingen anledning att tro att den skulle skilja sig betydligt mellan olika tillverkare eller typer av läsk. Aspartam är nämligen väldigt sött och tillsätts i väldigt små doser och skulle man ändra dosen lite skulle skillnaden i sötma bli stor.

55 mg/liter säger inte speciellt mycket för sig själv. Är det en stor dos, monsterdos eller en liten dos? För att försöka få en liten bild av det så kan vi ju titta på lite andra livsmedel. Metanol finns nämligen även i annat vi äter.

Apelsinjuice till exempel kan, beroende på tillverkningsprocess och förvaring, innehålla mellan 20-640 mg/liter (2). Egenhandpressad ligger vanligen lite lägre än den du köper i butik men det finns fortfarande där, och ofta i större mängder än det du får från aspartam.

Det är inte heller bara juice som ger metanol. Nästan alla frukter ger det i olika mängder och även flera spritsorter. Det är faktiskt till och med så att våra kroppar producerar metanol helt på egen hand. Inte i de doser som vi kan få i oss det via kosten men samtidigt visar det att metanol för sig själv inte på något sätt är giftigt/farligt. Det är givetvis en dosfråga.

Hur är det då med den farliga formaldehyden som bildas? Nja, så farligt är det inte direkt och även detta är ett ämne som kroppen dagligen själv producerar samt bryter ner. Uppskattningsvis bildar kroppen dagligen 50 000 mg formaldehyd varje dag som kroppen direkt metaboliserar igen (5). Det sätter ju lite perspektiv på det där få extra milligrammen du kan få från aspartam.

Aspartam, cancer, huvudvärk med mera…

Ska man då vara rädd för aspartam? Det finns faktiskt ingen vettig anledning till att vara livrädd för aspartam. Det finns någon enstaka studie på gnagare där man sett en ökad risk för vissa typer av cancer om de utsätts för aspartam dagligen under hela livet från innan de föddes (15, 16, 17). De här studierna kommer alla från samma labb som har fått motta en hel del kritik från andra forskare då det som de rapporterar som cancer lika väl kan vara annat som de inte kontrollerat för (18, 19, 20).

När FDA kontaktade labbet för att få ta del av all data och inte bara den som är publicerad så fick de aldrig den (21, 22). Ett ganska säkert tecken på att det pågår något fuffens på det där unika laboratoriet med andra ord.

Det ska ju också nämnas att labbet som påstår cancer från daglig livstidsexponering av aspartam inte heller har någon hypotes om varför den här cancern skulle uppstå. Som jag gått igenom i det här inlägget så bryts aspartam ner till ämnen som vi alla redan har i kroppen och även äter dagligen.

Vuxna som dricker en liter lightläsk var fjärde timme utan att äta något annat får ingen förändring i blodnivåer av metanol eller formaldehyd. Nivåerna av fenylalanin höjs dock mätbart men höjningen är mindre än den du normalt kan se efter en måltid med protein (7).

Hur är det då med de mindre allvarliga sakerna som påstås kring aspartam. Här finns det ju inte heller någon bra förklaring till varför det skulle bli några effekter men det är ändå testat i ett par studier på människor. Här är några exempel.

1987 genomfördes en kontrollerad dubbelblind studie på en avdelning med personer som tidigare anmält till amerikanska FDA att de var övertygade om att aspartam gav dem huvudvärk (8). Deltagarna lades in på en avdelning och fick en standardiserad kost. Därefter fick de en dag en placebo och en annan dag aspartam motsvarande mängden från ungefär 4 liter läsk. Resultatet visade att 35 procent av deltagarna fick huvudvärk när de fick aspartam. Det låter ganska högt men sen ser man att 45 procent fick huvudvärk när de fick placebo och man inser att deltagarna bara var ett gäng med väldigt känsliga personer och aspartam hade inte någon inverkan.

En annan studie med 108 deltagare gav hälften aspartam motsvarande 10 liter lightläsk varje dag under ett halvår och andra hälften placebo (9). När det hade gått 6 månader fanns det inga signifikanta skillnader mellan deltagarna i de två grupperna.

Jag har tidigare skrivit om flera långtidsstudier där deltagare fått dricka aspartamsötade drycker under lång tid och det har inte haft någon effekt på deras vikten eller något annat mätbart (11, 12, 13, 14).

Summering

Hela texten från matfusket är ett utmärkt exempel på den fobi som folk idag har för ”kemikalier”. Det spelar ingen roll om ämnet är hur vanligt som helst och något vi exponerats för så änge människan funnits eller till och med något vi stoppat i oss dagligen sen historiens början. Sätter du ett okänt namn på det hela så skrämmer du folk. Något som utnyttjas otroligt mycket av populistiska tramssidor på nätet.

Hela den här historien påminner väldigt mycket om följande lilla roliga reportage där Penn och Teller lurar folk att skriva på ett förbjud mot diväteoxid, eller som vi också ibland kallar det….vatten 🙂