Christophe Lemaitre – Förste vite sprintern under 10 sekunder

christophelemaitre

Christophe Lemaitre blev den första vita sprinter med en officiell tid under 10 sekunder. Jag har knappt sett detta nämnas i svensk press trots att det var två månader sen nu och tycker gott att det är något som borde få mer uppmärksamhet. Därför lägger jag upp det här så i alla fall våra tusentals träningsintresserade människor får se det. Bloggen The Science of Sport länkade också till följande artikel i tidningen independent som sätter Lemaitres prestation i ett bra perspektiv.

Det är ännu mer imponerande att mannen fortfarande är så ung, endast 20 år gammal. Kanske får vi inom de närmsta åren se en vit deltagare i en stora internationella sprintfinal på 100 m 😉

Jacob Gudiol
Om Författaren:

Jacob Gudiol, Leg. Fysioterapeut, arbetar som egen företagare inom träning, kost och hälsa samtidigt som han läser in en master i sport science på Lunds Universitet. Han håller även regelbundet föreläsningar om det mesta som berör hälsa, träning, kost och prestation. Han sitter även med i styrelsen för Idrottsmedicin Syd.


Jacob skriver regelbundet texter här och på Traningslara.se samt för Tyngre.se. Tidigare har han även varit krönikör i SvD och regelbunden skribent för BODY Magazine.


Jacob har även en podcast om träning, kost och hälsa som du hittar här, Tyngre Träningssnack.


Du kan också följa Jacob via Facebook , Instagram eller Twitter


Mer information om Jacob

Copyright © traningslara.se (Jacob Gudiol och Nicklas Neuman)
Materialet får skrivas ut och användas för personligt bruk och i skolundervisning i grundskola och gymnasiet. Användning i andra syfte är ej tillåten utan tillstånd från författaren

13 kommentarer till “Christophe Lemaitre – Förste vite sprintern under 10 sekunder

 1. 2
  Michael skrev:   Citera och svara

  Varför har det aldrig funnits någon vit sprinter under den tiden förr? Finns det något genetiskt eller har det mer med någon typ av kulturell sak i stil med ”White men can’t jump”?

 2. 3
  Guddi skrev: Inläggsförfattare  Citera och svara

  Jag önskar att jag hade svaret på den frågan. Där finns skillnader mellan olika folkgrupper där olika grupper har olika fördelar inom olika typer av idrotter. Det står utom alla tvivel tycker jag. Hade man tagit 1000 personer från västafrika och klockat dem på 100 m är jag säker att de varit snabbare än 1000 svenskar som i övrigt har samma förutsättningar som ålder, kön, vikt, träningsvana osv. På den nivån spelar gener roll.

  När man kommer upp på den nivå som det handlar om här är dock alla idrottarna så kallade outliers, eller extremfall. De har gener som faller utanför normen för alla typer av folkgrupper :) Det är nog en hel del slump, förutsättningar och liknande som spelar in här. I väst finns det många idrotter som lockar med mer pengar och uppmärksamhet för de bästa atleterna. Det finns även möjlighet att utföra fler sporter på bra anläggningar. Resultatet blir kanske då att väldigt få med förutsättningen att kunna bli riktigt snabba börjar med löpning.

 3. 4
  Svenn. e. skrev:   Citera och svara

  Michael:
  Varför har det aldrig funnits någon vit sprinter under den tiden förr? Finns det något genetiskt eller har det mer med någon typ av kulturell sak i stil med “White men can’t jump”?

  Ja, det finns genetiska skillnader mellan olika folkgrupper. Dessa finns på grund av olika evolutionärt tryck beroende på var folkgruppen bor. I Afrika är, naturligtivs, fysiska attribut och liknande att föredra. I Europa så måste samarbete, långtidsplanering (vintrar/tuffa perioder) och andra liknande saker också utnyttjas för att överleva. Rent överlevnadsmässigt så är Afrika en lekstuga jämfört med kalla Europa.

  På samma sätt kan man poängtera att det knappt finns några afrikanska nobelpristagare, eller att afrikaner nästan aldrig (om någonsin) lyckats driva en någorlunda lyckad stat.

  Fast om man poängterar det så är man en rasistisk rasbiolog med en gaskammare i källaren. Men tvärtom går bra, ”white men can’t jump” är helt okej och accepterat, och att belysa områden där vita är genetiskt sämre än afrikaner har grönt ljus hos alla. Man kanske t.om får ett litet skratt tillbaka.

  Galen värld =)

 4. 5
  Guddi skrev: Inläggsförfattare  Citera och svara

  Hallå Svenn!
  Ja uttrycker man det som du så blir man klassad som rasist, med rätta. Du får nog läsa på en del när det gäller normalfördelning. Att den absoluta eliten inom någonting endast består av en viss grupp människor med några vissa genetiska förutsättningar är en sak. Att påstå att det är gener som gör att man inte kan driva en stat är något helt annat.

  ”White Men Can’t Jump” är accepterat som en filmtitel och lite som ett roligt skämt om man har en kompis som knappt verkar kunna lyfta från marken. Att vita verkligen inte skulle kunna hoppa motbevisas ju dock mer eller mindre varje friidrottstävling.

 5. 6
  Svenn. e. skrev:   Citera och svara

  Halloj Guddi!
  Det blir lite läskigt 1984-aktigt när du påstår att det inte är gener som avgör ifall man kan driva en stat eller inte! Kan, säg, igelkottar (eller något mer människolikt, säg, apor) driva en stat? Nej, och det beror på deras gener. Man skulle nästan kunna säga att det mesta styrs av gener. Ungefär som att en dator styrs av dess programmering.

  Om det fanns en film som hette ”Black men can’t count”, skulle det då vara ett lite roligt skämt om man har en (svart) kompis som ”knappt verkar kunna” förstå sig på gymnasiematte? Givetvis hade det inte varit roligt, precis lika lite roligt som ditt exempel.

  Jag tror att anledningen till att du råkade ut för den vurpan i din kommentar är att du inte värderar vita och svarta lika högt i ditt huvud. Du ställer alltså inte samma krav på dom. Det är okej för dig att vara lite mer tuff barsk när det gäller vita än när det gäller svarta. Det är typisk rasism.

  Den typen av själv-rasism är tyvärr väldigt utbredd i dagens samhälle. Det är underligt hur denna typen av självhat har blommat upp under de senaste decennierna. Bara sådär. Poff.

 6. 7
  Guddi skrev: Inläggsförfattare  Citera och svara

  Lägg ner det Sveen E! Du förstår verkligen inte skillnaden mellan individ och grupp? Du tar ett exempel från en individuell sport, säger att det är gener som gör att en folkgrupp dominerar i eliten i den sporten och sen försöker du dra en parallell till något som sker på en extrem gruppnivå. Det går inte. Om du vill göra det får du ta fram några belägg för just det…

  En film med titeln “Black men can’t count” hade troligen varit otroligt tråkigt. Men om den funnits och den handlat om en svart person som varit grym på matten men inte lika bra på huvudräkning som sin vita kompis och de hållit på att skoja kring det hela filmen så hade det inte varit rasistiskt. Särskilt när man vet att det finns gott som andra svarta som är väldigt bra på huvudräkning.

 7. 8
  Svenn. E. skrev:   Citera och svara

  Ja, visserligen är det en individuell sport, men det är ändå en viss grupp som är bäst i den.

  Men du har rätt, detta är inte rätt forum för denna sortens diskussioner. Jag borde inte få dig att använda träningslära-tid på något helt irrelevant för hemsidan!

  Carry on, carry on.

 8. 9
  b skrev:   Citera och svara

  Var går gränsen mellan vit och svart? Spelar det överhuvudtaget någon roll?
  Förstår inte varför det är accepterat att göra skillnad mellan hudfärg och idrottsprestationer. Det är inget man gör i andra sammanhang.

 9. 10
  nesko skrev:   Citera och svara

  ”På samma sätt kan man poängtera att det knappt finns några afrikanska nobelpristagare, eller att afrikaner nästan aldrig (om någonsin) lyckats driva en någorlunda lyckad stat.”

  Obama!

 10. 11
  Guddi skrev: Inläggsförfattare  Citera och svara

  b: Var går gränsen mellan vit och svart? Spelar det överhuvudtaget någon roll? Förstår inte varför det är accepterat att göra skillnad mellan hudfärg och idrottsprestationer. Det är inget man gör i andra sammanhang.

  Hallå B!
  Jag vet faktiskt inte riktigt vad det är du vill ha sagt men det där är ju bara ett så stort argumentationsfel så det blir löjligt. Bara för att man inte kan dra en klar och tydlig gräns mellan svart och vit så innebär inte det att det inte finns någon skillnad mellan dem.

 11. 12
  kalle skrev:   Citera och svara

  Nesko

  jag skulle inte kalla Usa för en lyckad stat kulturellt eller ekonomiskt, de har lyckats som en stormakt men inte länge till. då de har skyhöga skulder ekonomiskt sett, och deras kultur handlar om skräpmat och vapen.

 12. 13
  Olle skrev:   Citera och svara

  Svenn. e.: Ja, det finns genetiska skillnader mellan olika folkgrupper. Dessa finns på grund av olika evolutionärt tryck beroende på var folkgruppen bor. I Afrika är, naturligtivs, fysiska attribut och liknande att föredra. I Europa så måste samarbete, långtidsplanering (vintrar/tuffa perioder) och andra liknande saker också utnyttjas för att överleva. Rent överlevnadsmässigt så är Afrika en lekstuga jämfört med kalla Europa.

  På samma sätt kan man poängtera att det knappt finns några afrikanska nobelpristagare, eller att afrikaner nästan aldrig (om någonsin) lyckats driva en någorlunda lyckad stat.

  Fast om man poängterar det så är man en rasistisk rasbiolog med en gaskammare i källaren. Men tvärtom går bra, ”white men can’t jump” är helt okej och accepterat, och att belysa områden där vita är genetiskt sämre än afrikaner har grönt ljus hos alla. Man kanske t.om får ett litet skratt tillbaka.

  Galen värld =)

  Svenn E du är en rasist ut i fingerspetsarna och du har säkert en gaskammare i källaren. Dags för dig att skaffa dig lite allmänbildning. Det är kanske inte så lätt när du umgås bara med SD:are med IQ under genomsnittet. Skäms för din dumma kommentar! Det var pinsamt att du har sådana åsikter!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *